NEDELJA PREVENCIJE RAKA GRLIĆA MATERICE

 

U povodu obilježavanja Evropske nedjelje prevencije raka grlića maternice, koja se obilježava svake godine u mjesecu januaru, Klinika za ginekologiju i akušerstvo UKC Tuzla Udruženje ginekologa i perinatologa TK, Zavod za javno zdravstvo TK i Udruženje studenata Medicinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli organizuje niz aktivnosti, čiji je cilj da promoviše mogućnosti i važnost prevencije raka grlića maternice. Rak grlića maternice je izlječiv ukoliko se otkrije na vrijeme, naš cilj je ukazati na to i zato, kroz planirane aktivnosti, želimo uticati na svijest naših sugrađanki kako bi odlazile na ginekološke preglede i radile redovne kontrole Papa testa. Karcinom grlića maternice se na području našeg Kantona dijagnosticira kod 27 žena na 100 000, što predstavlja visoku stopu pojavnosti, ako se uzme u obzir da se u u zemljama okruženja na 100 000 javlja kod sedam žena.

 

Aktivnosti koji će se sprovesti u cilju obilježavanja Evropske nedjelje prevencije raka grlića maternice će se odvijati u svim opštinama Tuzlanskog kantona u vidu predavanja od strane ljekara te intenziviranih preventivnih pregleda žena u domovima zdravlja na području Tuzlanskog kantona

 

Za četvrtak, 19. januara planiran je obilazak izbjegličkog naselja Mihatović. I na ovaj način se želimo približiti svim ženama, pa i onima kojima možda zbog trenutnog socijalnog stanja preventivni pregledi nisu dostupni. U kolektivnom centru Mihatovići će biti organizovano druženje sa ženama, edukativno informativnog tipa uz podjelu higijenskih paketa obezbjeđenih od strane prijatelja ove humanitarne aktivnosti, Trogovačkog lanca Bingo, Švicarskog Crvenog križa i Crvenog križa Grada Tuzle. U petak 20 januar, humanitarna akcija u gradu na Trgu slobode gdje će biti postavljen biser mudrosti. Za subotu, 21. januara planirana je završna manifestacija koja će se održati u Bingo City Centru.

 

 

 

 

 

 

Na linku ispod preuzmite edukativni letak

 

Rak grlica materice