SVJETSKI DAN BORBE PROTIV HIV/AIDS-a

 

Procjenjuje se da u svijetu s HIV-om živi oko 37 miliona ljudi. Najčešći put prenosa HIV infekcije u Bosni i Hercegovini je spolnim odnosom bez zaštite. Svjetski dan borbe protiv HIV/AIDS-a obilježava se od 1988. godine, na inicijativu Svjetske zdravstvene organizacije prvog dana u mjesecu decembru  s ciljem podizanja svijesti javnosti o toj bolesti, iskazivanja solidarnosti prema oboljelima, uticanja na smanjenje stigme i diskriminacije i skretanja pažnje na opasnosti koje donosi rizično ponašanje i širenje pandemije HIV-a.

 

Globalna kampanja borbe protiv HIV/AIDS-a koja je podržana od strane Ujedinjenih nacija, u periodu od 2011. do 2015. godine ima za cilj, doći do nule: nula novozaraženih HlV-om, nula smrtnih slučajeva povezanih s AIDS-om, te nula diskriminiranih osoba inficiranih HlV-om.

 

Zavod za javno zdravstvo TK će u saradnji sa udruženjem „Zemlja djece“ i udruženjem „Medicus“ obilježiti ovaj važan dan kroz realizaciju slijedećih aktivnosti:

 

 

  • Promocija zdravlja uz druženje s građanima, posebno mladima u prizemlju robne kuće Omega u utorak 01.12.2015. godine od 11-12 h gdje će se građanima besplatno dijeliti edukativno-informativni letci, brošure o HIV/AIDS-u i prezervativi.

 

  • Edukacije mladih o polno odgovornom ponašanju i očuvanju reproduktivnog zdravlja u Mješovitoj srednjoj hemijskoj školi u Tuzli u četvrtak 03.12.2015.godine u 12 45 h.

 

  • U prostorijama Savjetovališta za HIV, u Zavodu za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona, vršiće se besplatno i anonimno savjetovanje i testiranje na HIV u periodu od 07-15 h. Sama procedura testiranja nije komplikovana, ne traje dugo, a savjetovanje se može dobiti i bez urađenog testa.