SVJETSKI DAN BORBE PROTIV HIV/AIDS-a

 

Procjenjuje se da u svijetu s HIV-om živi oko 37 miliona ljudi. Najčešći put prenosa HIV infekcije u Bosni i Hercegovini je spolnim odnosom bez zaštite. Svjetski dan borbe protiv HIV/AIDS-a obilježava se od 1988. godine, na inicijativu Svjetske zdravstvene organizacije prvog dana u mjesecu decembru  s ciljem podizanja svijesti javnosti o toj bolesti, iskazivanja solidarnosti prema oboljelima, uticanja na smanjenje stigme i diskriminacije i skretanja pažnje na opasnosti koje donosi rizično ponašanje i širenje pandemije HIV-a.

Zavod za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona u saradnji sa Savjetovalištem za HIV Univerzitetsko kliničkog centra Tuzla, Udruženjem medicinskih sestara i tehničara FBiH, Udruženjem Zemlja djece Tuzla i Pozorištem mladih Tuzla planira obilježiti ovaj važan datum kroz sljedeće aktivnosti:

 

  • Promocija zdravlja uz druženje s građanima, posebno mladima u Konzum Family Centru u četvrtak 01.12.2016. godine od 12-13 h gdje će se građani informisati o ovoj problematici kroz podjelu edukativno-informativnog materijala (letci, brošure o HIV/AIDS-u) i performans na istoimenu temu koju je priredilo Pozorište mladih Tuzla.

 

  • Edukacija školske populacije o spolno odgovornom ponašanju i očuvanju reproduktivnog zdravlja u Srednjoj ekonomsko trgovinskoj školi u Tuzli u četvrtak 01.12.2016.godine u 12:45 h.

 

  • U prostorijama Savjetovališta za HIV, u Zavodu za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona, vršiće se besplatno i anonimno savjetovanje o HIV/AIDS-u u periodu od 07-15 h, a besplatno savjetovanje i testiranje na HIV vršit će se u Savjetovalištu za HIV Univerzitetsko kliničkog centra Tuzla od 0-24.