PELUDNE ALERGIJE

 

 Alergije na pelud kod djece

 

Što su peludne alergije

 

Peludne alergije su alergije koje nastaju zbog cvjetanja biljaka. S obzirom da se pelud inhalira, spadaju u red tzv. inhalacijskih alergija. Peludne alergije javljaju se u kasnijoj dječjoj dobi manifestacijama kao što su curenje nosa, kihanje, ponekad i kašalj, a često se javljaju teško disanje i konjunktivitis.

 

Iako se ne radi o teškoj bolesti, ovaj problem može biti vrlo neugodan jer ometa svakodnevni život i rad alergičara. Osim toga, zbog neprestanog svrbeža i peckanja te konjunktivitisa moguća je i pojava određenih komplikacija.

 

Kako prepoznati peludne alergije?

 

Od proljeća do jeseni cvjetaju različite biljke te njihova pelud biva raspršivana po zraku, što kod alergičara može izazvati vrlo neugodne simptome.

 

Peludne alergije najčešće se javljaju kod osoba i djece sklone alergiji. Upravo je zbog toga od izuzetne važnosti ispitati postoje li u porodici neki oblici alergija. Alergije se mogu razviti na više vrsta alergena (pelud različitih biljaka) pa se mogu javljati i nekoliko puta u godini. Naravno, dostupna nam je i specifična dijagnostika koja sa sigurnošću može potvrditi postoji li alergija te o kakvom se obliku radi. Analiza krvi i kožni testovi od velike su pomoći pri uspostavljanju tačne dijagnoze.

 

Prevencija peludnih alergija

 

Ako dijete ili odrasli zna na koje cvjetanje biljka je alergično, tada se svakako savjetuje da ne boravi u okolišu gdje se nalaze te biljke u doba cvata. Ako su vrtovi oko kuće zasađeni s biljem na koje je dijete alergično, trebalo bi promijeniti biljke. Ako se radi o parkovima, treba izbjegavati parkove u kojima rastu biljke na koje je dijete osjetljivo, te za to vrijeme birati one parkove ili sredinu gdje tih biljaka nema.Prije samog cvjetanja moguće je pokušati s uzimanjem lijekova protiv alergije ako je dijete starije, dakle antihistaminika u obliku sirupa ili tableta. U novije vrijeme dostupni su i antihistaminici u obliku spreja za nos. Ovi lijekovi se daju svakodnevno i kroz duže vrijeme, npr. periode cvjetanja određenih biljaka na koje je dijete alergično, a služe i za ublažavanje simptoma ako se alergijske reakcije pojave.

 

Liječenje

 

Treba napomenuti kako nema savršenog lijeka koji bi izliječio alergiju. Alergijska dispozicija se može i mijenjati s dobi djeteta, stoga se i terapija treba prilagoditi novim oblicima alergija. Simptomatsko liječenje (kapi za nos i oči, sirupi za kašalj) i antihistaminici su glavni lijekovi koji se prepisuju alergičarima. Za simptome bronhospazma i laringospazma također se primjenjuje odgovarajuća terapija. Ukoliko se radi o težim oblicima moguće je i liječenje kortikosteroidima - bilo inhalacijskim (putem aerosola ili kapi za inhalacije) bilo nazalnim sprejevima i kapima za oči. Ponekad se u akutnom pogoršanju kortikosteroidi mogu aplicirati i kao injekcije. Postoji i mogućnost liječenja hiposenzibilizacijom koja se preporuča u slučajevima kada postoji alergija samo na jedan ili na manji broj alergena. Najčešće se primjenjuje kod alergija na ubode pčela ili osa. Hiposenzibilizacija je postupak kojim se organizam izlaže malim dozama alergena kako bi se desenzibilizirao, tako da u kontaktu s tim alergenom ne dođe do razvoja teške reakcije.  Osim adekvatne prevencije, danas je mnoge alergijske bolesti potrebno i liječiti prema preporukama pedijatra, alergologa, dermatologa i pulmologa. Svakako treba naglasiti kako se u današnje vrijeme mnoge alergijske bolesti uspješno liječe. Rastom i razvojem djeteta mnoge alergije često postaju blaže, a neke se čak i izliječe, premda atopijska konstitucija ostaje te se i u daljnjem životu takvo dijete ili odrasla osoba moraju kloniti izlaganja određenim alergenima.