PREPORUKE ZA SPRJEČAVANJE ŠIRENJA ZARAZNIH BOLESTI

 

 

Za vrijeme poplave neophodno je sprovođenje mjera kojima se sprječava širenje zaraznih bolesti putem zagađene vode i hrane, kao i mjera koje se odnose na ličnu higijenu, higijenu predmeta i mjesta stanovanja.


PREPORUKE

 

 

  1. U slučaju primjećivanja promjene bilo kojeg svojstva vode (boja, ukus, miris, mutnoća) vodu ne koristiti.
  2. U nedostatku zdravstveno bezbjedne vode piti prokuhanu vodu.
  3. Adekvatna dezinfekcija vode vrši se jednom od najčešćih fizičkih metoda prečišćavanja vode odnosno prokuhavanjem. Prokuhavanje vode je brza metoda koja se preporučuje pri iznenadnim i neočekivanim zagađenjima vode, a podrazumjeva  ključanje vode kako bi se uništile svi mikroorganizmi koji  mogu biti uzrok  bolesti i hidričnih epidemija.
  4. U nemogućnosti da se zamućena ili voda promjenjenog mirisa dezinfikuje ili prokuhava treba za piće obezbjediti zdravstveno-ispravnu vodu iz alternativnih izvora, ili trošiti flaširanu vodu. 
  5. Neprokuhana i nedezinfikovana voda se ne smije upotrebljavati ni za pranje suđa, zuba, lica, ruku, pranje i pripremu namirnica. Za tu svrhu koristiti samo prokuhanu i dezinfikovanu vodu.
  6. Neophodno je pojačati mjere lične higijene, naročito često pranje ruku sapunom prije jela, nakon upotrebe WC-a, nakon čišćenja naplavljenog otpada, nakon rukovanja predmetima koji su došli u kontakt sa naplavnom ili kanalizacionom vodom.
  7. Maloj djeci davati samo industrijski pripremljenu hranu, a u slučajevima kućne pripreme koristiti prokuhanu vodu.
  8. Posebnu pažnju treba obratiti na higijenu ruku kod djece.
  9. Ljekarsku pomoć obavezno potražiti u slučaju pojave mučnine, povraćanja, slabosti, proljeva i  povišene tjelesne temperature.