OBILJEŽAVANJE SVJETSKOG DANA BORBE PROTIV HIV/AIDSA

 

 

Svjetski dan borbe protiv HIV/AIDS-a obilježava se od 1988. godine, na inicijativu Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) prvog dana u mjesecu decembru s ciljem podizanja svijesti javnosti o toj bolesti, iskazivanja solidarnosti prema oboljelima, uticanja na smanjenje stigme i diskriminacije i skretanja pažnje na opasnosti koje donosi rizično ponašanje i širenje pandemije HIV-a. Toga dana različite i brojne institucije u zdravstvu i izvan zdravstva, u privatnom i javnom sektoru, razni stručnjaci, aktivisti i volonteri koji širom svijeta kontinuirano i intenzivno rade na poslovima istraživanja, sprečavanja, suzbijanja i liječenja HIV/AIDS-a kroz različite promotivno-informativne aktivnosti ukazuju na problem HIV/AIDS-a, i prezentiraju zajednička nastojanja i postignut napredak u području prevencije, pomoći i skrbi za oboljele od te bolesti.

 

Zavod za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona povodom obilježavanja Svjetskog dana HIV/AIDS-a je proveo  slijedeće aktivnosti:

 

  1. Organizacija info-pulta u prostoru Ekonomskog i Tehnološkog fakulteta, 02.12.2013 godine  od 10:00 do 13:00 gdje se u mobilnom DPST centru vršilo testiranje na HIV, podijela edukativnog materijala i prezervativa. Testiranje je besplatno, anonimno, dobrovoljno i povjerljivo sa rezultatima za 20 minuta. Prostorije fakulteta u Tuzli su izabrane sa ciljem povećanja svijesti o prednostima testiranja te podsticanja što većeg broja osoba na testiranje na HIV. U aktivnosti su učestovavali studenti Medicinskog fakulteta Tuzla- sekcija za javno zdravstvo.
  1. Organizacija info-pulta na Korzu 02.12.2013 godine u 12:00 u saradnji sa udruženjem „Zemlja djece“ i JU Gimnazija „Meša Selimović“sa edukativnim i promotivnim materijalima, te besplatnim dijeljenjem prezervativa i crvenih trakica zainteresovanima uz promociju mogućnosti testiranja  na HIV.

 

Dobrovoljno, povjerljivo, besplatno i anonimno savjetovanje i testiranje na HIV u Zavodu za javno zdravstvo Tuzlanskog Kantona (Savjetovalište za HIV) svaki radni dan od 07:00 do 15:00.