MJESEC BORBE PROTIV RAKA DOJKE

 

Mjesec borbe protiv raka dojke

 

Rak dojke je globalni javno-zdravstveni problem. Bolest ima epidemijske razmjere, a  njene poslijedice pogađaju sve segmente društva. U svijetu se godišnje  registruje oko 1,4 miliona novih slučajeva bolesti  i preko 450.000 smrtnih ishoda sa ovom dijagnozom.

 

Epidemijski talas ove bolesti pogađa i razvijene i zemlje u razvoju. Ta je raspodjela, kada je u pitanju broj oboljelih, gotovo ravnomjerna, dok je broj smrtnih ishoda u zemljama u razvoju za oko 40% veći.    

 

Cjeloživotni rizik, odnosno kumulativna vjerovatnoća obolijevanja od raka dojke, iznosi oko 12,4%, odnosno jedna od 8 žena može očekivati da će tokom svog života oboljeti od ove bolesti.

 

Rak dojke u velikom broju zemalja čini oko 25% svih malignih bolesti ženske populacije, u najrazvijenijim zemljama čak 28%, dok u strukturi  mortaliteta učestvuje sa oko 14-15%.
Rano otkrivanje raka dojke, te postavljanje dijagnoze je od neizmjernog značaja za dalji tok bolesti, tretman, preživljavanje i kvalitet života oboljelih. 

 

Mjesec oktobar se tradicionalno obilježava kao mjesec borbe protiv raka dojke. Zavod za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona je tim povodom organizovao i učestvovao u nizu prigodnih aktivnosti .

 

Ostvareno je aktivno učešće  na okruglom stolu  pod nazivom „Treba li nam mamograf“, u organizaciji Udruženja žena Tuzla i Udruženja građana Agora, te učešće na okruglom stolu u organizaciji Udruženja Nova ženska inicijativa , pod nazivom  „Opipaj se“.

 

Zavod je, takođe, u saradnji sa Crvenim križem Tuzlanskog kantona organizovao i sproveo edukativne aktinosti u obliku predavanja i demonstracije postupka, na temu značaja ranog otkrivanja raka dojke, sa posebnim akcentom na samopreglede. Edukacije su održane za populaciju treće životne dobi na tri općine Tuzlanskog kantona (Tuzla, Gradačac i Lukavac).
Kao završna aktivnost obilježavanja mjeseca raka dojke, upriličena je podjela edukativnog materijala prolaznicima u tržnom centru Tuzlanka, te razgovori i svjetovanje za zainteresirane građane.