NACIONALNI DAN BEZ DUHANSKOG DIMA

31.01. NACIONALNI DAN BEZ DUHANSKOG DIMA

 

Pušenje duhana je vodeći faktor rizika za veliki broj nezaraznih bolesti.
Duhanski dim ubija šest miliona ljudi svake godine i povećava rizik nastanka bolesti srca, infarkta i moždanog udara, oboljenja disajnih puteva,  raka pluća i drugih malignih bolesti.

Ove godine, ovaj značajan datum iz kalendara zdravlja se obilježava  pod sloganom:

 

SVAKA CIGARETA SMETA“.

 

Neophodno je skrenuti pažnju stručnoj i široj javnosti na potrebu dosljedne primjene Zakona o ograničenoj upotrebi duhanskih prerađevina i njegovog unapređenja.
Zakonom o ogranicenoj upotrebi duhanskih prerađevina („Službene novine Federacije BiH”, broj 6/98) uredjuje se ogranicena upotreba duhanskih preradjevina, obaveze proizvodjaca, zabrana reklamiranja i prodaje duhanskih preradjevina i druga pitanja u cilju zastite i unapredjenja zdravlja gradjana od stetnog djelovanja duhanskih preradjevina.

 

Izloženost duhanskom dimu u zagađenom radnom i javnom prostoru i kod nepušača može da izazove mnoge maligne bolesti, bolesti srca ili bolesti pluća. Efikasna zaštita od izloženosti duhanskom dimu zahtjeva potpunu eliminaciju duhanskog dima, jer samo okruženje 100% bez duhanskog dima može da zaštiti ljude od štetnog dejstva sastojaka duhanskog dima.

 

Značajan korak u prevenciji i smanjenju upotrebe duhana predstavlja Okvirna konvencija o kontroli duhana Svjetske zdravstvene organizacije, prvi javno zdravstveni ugovor koji je stupio na snagu 27. februara 2005. godine, te se ove godine obilježava desetogodišnjica njegove primjene.

 

Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine u 10. jula 2009. godine ratifikovala je Okvirnu konvenciju o kontroli duhana Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) kojom se BiH obavezala da će provoditi preporuke propisane ovom Konvencijom. Do danas je Okvirnu konvenciju ratifikovalo 180 država svijeta.

PREPORUKE ZA PRESTANAK PUŠENJA

  • Donesite odluku o prestanku pušenja i nikada je ponovo ne preispitujte!
  • Zapamtite da se ne odričete apolutno ničega, naprotiv živjećete ljepše!
  • Zapitajte se čemu Vam služe cigarete i da li uopšte uživate u pušenju?
  • U pušenju nema nikakvih dobrih strana, sve je puko zavaravanje i iluzija!
  • Prisjetite se vremena kada ste bili nepušač i upitajte se da li vam je tada trebala cigareta? Nije.
  • Posmatrajte nepušače dok piju kafu. Pa oni se ponašaju isto kao i vi dok uživaju u svojoj kafi bez cigarete. Cigareta njima nije potrebna, ali vjerujte nije ni vama. I opet zapamtite ne odričete se apsolutno ničega.
  • I ako se pojavi žudnja za cigaretom, vjerujte ta kriza kratko traje, a vi ste slobodni od robovanja cigaretama i budite ponosni na sebe.
  • Strah od neuspjeha? Nema nikakve sramote u neuspjehu, ali uopšte ne pokušati je najobičnija slabost. Najgore što se može dogoditi jeste da ne uspijete i u tom slučaju neće vam biti ništa gore nego sada. Ako nikada ne pokušate, neuspjeh vam je zagarantovan!
  • Nema stvarnog užitka ni potpore od pušenja. To je samo jedna zabluda, užitak kod pušenja možemo uporediti sa olakšanjem koje osjećamo kada prestanemo lupati glavom o zid.
  • Ne postoje istinski pušači. Vi ste samo jedan od miliona pušača koji su upali u zamku. Kao i milion drugih bivših pušača koji su bili uvjereni da ne mogu pobjeći od ovisnosti, a uspjeli su.
  • Kad god pomislite na pušenje danas, sutra ili bilo kada u životu, sjetite se: “BRAVO! JA SAM NEPUŠAČ!”
  • NEMOJTE  imati uza se cigarete,  NEMOJTE izbjegavati pušače,  NEMOJTE promijeniti način života samo zato što ste prestali pušiti.
  • Nemojte čekati na trenutak prosvjetljenja. Nastavite živjeti. Uživajte u lijepim trenucima i trudite se nositi se sa ružnima.
  • Pomozite pušačima. Uklonite te strahove. Recite im kako je divno ići kroz život bez potrebe za neprestanim gušenjem cigareta, kako je divno ustati ujutro iz kreveta osjećajući se zdravo i čilo umjesto započinjanja dana teškim disanjem i kašljanjem, kako je divno biti slobodan od ropstva, kako je predivno uživati u životu bez crne sjene koja nam zlokobno visi nad glavom, kako je lijepo osjetiti mirise i okuse.
  • Prava i jedina istina je da vam pušenje ne služi NIČEMU, zato odvikavanje od pušenja započnite već danas da bi vam sljedeće jutro i sva ostala jutra bila ljepša i zdravija.
  • Pomislite kako bi vaši najdraži bili sretni da ste već prestali sa pušenjem i zbog njih, a i zbog vas.