OBILJEŽEN Svjetski dan DIJABETESA 2012

 

Nizom aktivnosti, Zavod za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona, obilježio Svjetski dan dijabetesa.

 

Ova bolest četvrti je uzrok smrtnosti. U svijetu trenutno ima oko 230 miliona dijabetičara, a predviđanja su da će ih do 2050. godine biti 500 miliona. Statistike kažu, da svake godine, sedam miliona ljudi oboli od ove bolesti, a umre četiri miliona.

 

U skladu sa ovogodišnjim sloganom „ Dijabetes - zaštitimo našu budućnost“, s ciljem da se što veća pažnja obrati na djecu i da se programi prevencije prave primarno u tom smjeru, Zavod je svoje aktivnosti na tuzlanskoj Kapiji usmjerio na tu populaciju. U saradnji sa Udruženjem roditelja i prijatelja djece sa dijabetesom izvršena je podjela edukativnog materijala i balona za namlađe.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

U okviru planiranih aktivnosti održana su edukativna predavanja i podjela edukativnog materijala u prostorijama mjesnih zajednica Batva i Mosnik. Nakon završenih predavanja, uz pomoć studenata Medicinskog fakulteta Tuzla, vršeno je besplatno određivanje nivoa šećera u krvi i mjerenje krvnog pritiska svim prisutnim građanima.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Svjetski dan dijabetesa obilježava se od 1991. godine od strane Međunarodne federacije za dijabetes (IDF) i Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) a utemeljen je kao odgovor na sve veći zdravstveni problem koji dijabetes predstavlja i danas. Svjetski dan dijabetesa je 2007. godine postao i službeno dan  Ujedinjenih naroda koji se obilježava u cijelom svijetu 14. novembra na rođendan Frederika Bantinga, koji je sa Čarls Bestom  začetnik ideje koja je dovela do otkrića inzulina 1922. godine.