SVJETSKI DAN HRANE

 

 

Svjetski dan hrane proglašen je 1979. godine i obilježava se od 1980. godine zbog toga što je hrana preduslov ljudskog opstanka i blagostanja te temeljna ljudska potreba. Svjetski dan hrane obilježava se svake godine dana 16. oktobra na dan osnivanja  Svjetske zdravstvene organizacije FAO. Tema ovogodišnjeg obilježavanja je povezanost zdravlja ljudi s prehrambenim lancem, Službeni naziv teme je „Održivi prehrambeni sistemi u svrhu dostupnosti sigurne i nutritivno vrijedne hrane“.

 

Poboljšavanje kvalitete u prehrambenom lancu predstavlja najveći izazov današnjih generacija. Zbog želje za što većom ekonomskom dobiti kvaliteta hrane se smanjuje i taj trend je potrebno zaustaviti kroz povećanu kontrolu proizvođača hrane, distribucije i prodaje hrane kao i nadzor i ispitivanja hrane u laboratorijima

 

Povodom obilježavanja Svjetskog dana hrane, Zavod za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona  upriličio je niz aktivnosti sa ciljem skretanja pažnje  javnosti na značaj pravilne ishrane kroz  mnogobrojne sadržaje kao što su edukativna predavanja u osnovnoj školi Kreka antropometrijska mjerenja i podjelu promotivnog materijala na gradskom  trgu.

 

 

Osnova zdravlja i dugovječnosti čovjeka je raznovrsna, umjerena, izbalansirana ishrana koja organizmu obezbjedjuje potrebne materije. Dokazane su naučne tvrdnje o vezi nepravilne ishrane sa gojaznošću, aterosklerozom, hipertenzijom, dijabetesom, smanjenim imunitetom i malignim oboljenjima. Svjetska zdravstvena organizacija je na osnovu svog dugogodišnjeg iskustva izdala publikaciju CINDI vodič za pravilnu ishranu u kojoj je dala prikaz piramide ishrane. Promotivno edukativni materijal će poslužiti onima koji žele da promjene nešto u svojoj ishrani io omogučiti  građanima da saznaju, odaberu i vrlo jednostavno primjene principe ishrane po piramidi ishrane koja ističe važnost konzumiranja raznovrsne hrane iz svih pet grupa namirnica uz ograničenje slatikša i masti životinjskog porijekla.