Svjetski dan zdravlja 2014

 

 

Svjetski dan zdravlja (World Health Day) slavi se 7. aprila svake godine pod pokroviteljstvom Svjetske zdravstvene organizacije (WHO). Prva Svjetska zdravstvena skupština koju je organizirala Svjetska zdravstvena organizacija održana je 1948. godine. Odlukom skupštine 7. april određen je za Svjetski dan zdravlja i počeo se slaviti od 1950. godine.


Ovaj dan se obilježava kako bi se izgradila svijest o određenoj temi koja je vezana za zdravlje čime bi se skrenula pažnja na prioritetna područja koje su briga Svjetske zdravstvene organizacije.


Svjetski dan zdravlja ove godine ima za temu transmisivne bolesti odnosno bolesti koje prenose vektori  (vector-borne diseases) popraćenu sloganom „Mala bića, velika prijetnja“  (Small creatures, big threat).


Vektori su organizmi koji prenose patogene i parazite sa inficirane osobe ili životinje na drugu osobu, uzrokujući širok spektar ozbiljnih bolesti u ljudskoj populaciji.


Bolesti uzrokovane vektorima odgovorne su za 17% procjenjenog globalnog bremena zaraznih bolesti.Najsmrtonosnija bolest među njima je malarija od koje je u svijetu tokom 2010 godine umrlo 660 000 osoba , uglavnom u Africi i uglavnom djece.


Globalizacija trgovine i putovanja uz prirodne izazove poput klimatskih promjena i urbanizacije snažno utiče na bolesti koje prenose vektori, što često rezultira njihovom pojavom na mjestima na kojima su prije bile gotovo nepoznate.

 

Ovogodišnjim Svjetskim danom zdravlja ističe se prijetnja koju predstavljaju vektori poput komaraca, nevida(papatača), krpelja, stjenica i drugih organizama, koji su odgovorni za prijenos niza bolesti od kojih obolijevaju ljudi i životinje.

 

Zavod za javno zdravstvo TK u cilju obilježavanja Svjetskog dana zdravlja planira sljedeće aktivnosti:

 

  1. Edukativno  predavanje na temu Transmisivne bolesti(ponedeljak 07.04.2014.g u 11.00 h  u Osnovnoj školi „Rapatnica“, opština Srebrenik)
  2. U saradnji sa organizacijom Crvenog krsta/križa Tuzlanskog kantona  izvršit će podjelu edukativno-promotivnog materijala.

 

Planiranim aktivnostima želimo skrenuti pažnju i povećati svijest o mogućim prijetnjama vektora i bolestima koje prenose kako bi se potaklo i pojedince i zajednice na poduzimanje aktivnosti u svrhu postizanja pravovremene zaštite.