SVJETSKA SEDMICA DOJENJA

 

Svjetska sedmica dojenja se obilježava svake godine, u prvoj sedmici augusta, u preko 120 zemalja širom svijeta, uz podršku UNICEF-a, Svjetskog saveza za promociju dojenja, Svjetske zdravstvene organizacije i drugih partnera. I ove godine, Zavod za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona obilježava Svjetsku sedmicu dojenja u periodu od 1 -7 augusta, a u skladu sa ovogodišnjim motom Svjetske alijanse za zaštitu, promociju i podršku dojenja WABA, „Razgovarajmo! Dojenje – trodimenzionalno iskustvo!“. Ovom temom ćemo kroz razgovor i druženje žena sa zdravstvenim prfesionalcima - pedijatrima i ginekolozima prenijeti poruku o važnosti komunikacije za zaštitu, promociju i podršku dojenju, kako od

strane institucija zdravstvenog sistema, tako i zajednice na nacionalnom i globalnom nivou.

 

 

Živimo u vremenu u kojem cijeli svijet postaje jedna globalna zajednica, gdje se svakodnevno pronalaze novi putevi komunikacije. Mi ove puteve komunikacije možemo iskoristiti, kako bi proširili svoj horizont i međusobno razmijenili aktuelno znanje o dojenju. Komunikacija je važan segment reklamiranja i podrške dojenju. Zaštita, promicanje i podrška dojenju prioritet su javnog zdravstva u cijeloj Europi i svijetu. Niske stope i rani prestanak dojenja imaju značajne negativne zdravstvene i društvene posljedice za djecu, žene, okoliš, a uz to rezultiraju većim troškovima zdravstvene njege i povećavaju nejednakosti u zdravlju.

 

Ciljevi i razlozi obilježavanja ovogodišnje Svjetske sedmice dojenja su ukazivanje na ulogu programa “Deset koraka do uspješnog dojenja” u poboljšavanju statistike dojenja, obnavljanje akcija zdravstvenih sistema, ustanova i zajednice kojima se dojenje promovira kao najlakši izbor, obavještavanje javnosti o rizicima umjetne prehrane i o važnosti dojenja za pravilan razvoj djece i dugoročan pozitivan utjecaj na zdravlje kako djece tako i majki, te omogućavanje majkama da u potpunosti budu podržane u izboru da doje u okvirima zdravstvenog sistema i izvan njega.

 

Pozivamo Vas da nam se priključite u ovogodišnjem obilježavanju Svjetske sedmice dojenja koje će biti održano u prostorijama Zavoda za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona, 03.08.2011. godine (srijeda) u 12h. kako bismo zajednički doprinijeli podizanju svijesti o važnosti i prednostima dojenja te pomogli podizanju stope dojenja u BiH na zadovoljavajući nivo.