SVJETSKA SEDMICA DOJENJA 2013

 

Svjetska sedmica dojenja obilježava se svake godine od 1. do 7. avgusta, u više od 170 zemalja, sa ciljem poticanja dojenja i poboljšanja zdravlja djece širom svijeta, podizanja svijesti društva o važnosti dojenja, te sagledavanja rezultata provedenih aktivnosti i planiranja budućih strategija.

 

Ovogodišnji moto obilježavanja sedmice dojenja je: "Podržimo dojenje: Približimo se majkama“ .Podrška  će i dalje biti važan temelj za majke da doje svoje bebe. Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje isključivo dojenje beba do šest mjeseci, a nastavak dojenja uz dodatak dohrane do dvije godine. Procjena SZO je da dojenje može svake godine smanjiti smrtnost djece starosti ispod 5 godina života za 13%, što čini 10,6 miliona smrti djece ove starosne skupine na globalnom nivou. Svako dijete na svijetu ima pravo na zdravu ishranu, rast i razvoj. Dojenje je najbolji i najekonomičniji način ishrane djeteta, sprečavanja oboljenja i promocije zdravlja.

 

Zavod za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona obilježio je svjetsku sedmicu dojenja aktivnostima 01. i 03. 08. 2013. godine. Dana 01.08. upriličeno ja gostovanje u programu Radio televizije Tuzlanskog kantona. U emisiji „ Ljeto na dlanu“ su učestvovali predstavnici Zavoda za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona, Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla i jedna majka dojilja.

 

Gledaocima su pružene informacije o obilježavanju , ovogodišnjoj temi sedmice dojenja, tepotrebi uključivanja svih struktura društva u pružanju podrške majkama da što duže doje svoje bebe (porodica, zdravstveni sektor, šira društvena zajednica, poslodavci, zakonska legislativa). Specijalista pedijatar je poseban akcenat stavila na značaj podrške peer edukaciji, odnosno edukaciji majki majkama. Predstavnica majki dojilja je sa gledaocima podijelila svoja pozitivna iskustva i dobrobiti dojenja kako za bebu tako i za majku.

 

U organizaciji Zavoda za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona, Javne zdravstvene ustanove Dom zdravlja Tuzla, Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla i dm drogerie marketi, povodom obilježavanja Svjetske sedmice dojenja, 03.08.2013. postavljen je info pult ispred dm marketa („Merkator“ Tuzla) gdje su u periodu od 11 do 15 sati svi zainteresovani mogli čuti informacije, obaviti edukativni razgovor sa zdravstvenim radnicima i dobiti promotivni materijal o značaju dojenja, zlatnog standarda ishrane novorođenčadi. Preostali edukativni materijal u vidu brošura i letaka dostavljen je dm drogerie marketima da ga u okviru baby bonus programa uruče roditeljima.