IZVJEŠTAJ STRUČNOG SAVJETODAVNOG TIJELA

 

IZVJEŠTAJ STRUČNOG SAVJETODAVNOG TIJELA MINISTARSTVA  ZDRAVSTVA TK O ZDRAVSTVENOJ ZAŠTITI U VANREDNIM USLOVIMA

 

 

Stručno savjetodavno tijelo Ministarstva zdravstva za zaštitu zdravlja stanovništva na području Tuzlanskog kantona je održalo redovni sastanak i razmotrilo stepen organizovanosti i funkcionisanje zdravstvene zaštite u vanrednim uslovima nastalim usljed sniježnih padavina i izuzetno niskih temperatura i aktuelnu epidemiološku situaciju.
Situacija na terenu je cijenjena na osnovu redovnih izvještaja iz zdravstvenih ustanova  o funcionisanju zdravstvene zaštite u vanrednim okolnostima kao i podacima o kretanju zaraznih bolest.

 

 

Zaključeno je sljedeće:

  1. Zdravstvene potrebe stanovništva Tuzlanskog kantona, u vanrednoj situaciji nastaloj  usljed sniježnih padavina i izuzetno niskih temperatura, nisu bile značajno povećane u zahtjevima od uobičajenih.
  2. Funkcionisanje zdravstvenog sistema je u skladu sa potrebama u vanrednim okolnostima uz osiguranje svih potrebnih tehničkih resursa.
  3. Zdravstvena zaštita se pruža kontinuirano uz obezbjeđenje dovoljnih količina medicinskih sredstava i lijekova i dovoljno raspoloživog zdravstvenog osoblja.
  4. Pogoršana epidemiološka situacija, nastala početkom januara 2012. godine usljed registrovanja većeg broja oboljelih od zaušnjaka od uobičajenog, pokazuje tendenciju stabilizacije u broju novih slučajeva i lokaliziranje u pojedinim naseljima, dijela opština Tuzlanskog kantona.
  5. Stručno savjetodavno tijelo Ministarstva zdravstva, u skladu sa svojim obavezama, će nastaviti i dalje redovno praćenje situacije na terenu i shodno potrebama predlagati mjere. 

 

 

STRUČNO SAVJETODAVNO TIJELO

MINISTARSTVA  ZDRAVSTVA TUZLANSKOG KANTONA