Tuzlanskog Odreda br. 6

HTML

+387 35 307-700 ili 307-701
Slika 92
Slika 91
Novosti

Obilježavanje Svjetskog dana borbe protiv HIV/AIDS-a

 

29.11.2018 13:58
Slika
 

Procjenjuje se da u svijetu s HIV-om živi oko 37 miliona ljudi. Najčešći put prenosa HIV infekcije u Bosni i Hercegovini je spolnim odnosom bez zaštite. Svjetski dan borbe protiv HIV/AIDS-a obilježava se od 1988. godine, na inicijativu Svjetske zdravstvene organizacije prvog dana u mjesecu decembru  s ciljem podizanja svijesti javnosti o toj bolesti, iskazivanja solidarnosti prema oboljelima, uticanja na smanjenje stigme i diskriminacije i skretanja pažnje na opasnosti koje donosi rizično ponašanje i širenje pandemije HIV-a. Ovogodišnja tema je „Saznajte svoj HIV status“. Značajan napredak postignut je u odgovoru na AIDS od 1988. godine, a danas jedna od četiri osobe koje žive s HIV-om  ne znaju svoj status.

 

Zavod za javno zdravstvo TK će obilježiti ovaj važan dan kroz realizaciju slijedećih aktivnosti kojim je cilj podizanje svijesti o ličnoj odgovornosti i motivaciji javnosti za prevazilaženje predrasuda i stigme kada je u pitanju testiranje na HIV:

  

  • U prostorijama Savjetovališta za HIV, u Zavodu za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona, vršiće se besplatno i anonimno savjetovanje i testiranje na HIV u periodu od 07-15 h. Sama procedura testiranja nije komplikovana, ne traje dugo, a savjetovanje se može dobiti i bez urađenog testa. Svakoj osobi se podjeli promotivni materijal i zaštita.
  • Testiranje visokorizične populacije
  • Orgаnizоvаnjе edukativnih predavanja iz oblasti reproduktivnog zdravlja i spolno prenosivih bolesti u srednjim školama
0 0