Tuzlanskog Odreda br. 6

HTML

+387 35 307-700 ili 307-701
Slika 92
Slika 91
Novosti

Sedmica borbe protiv karcinoma grlića materice

 

19.01.2019 09:12
Slika
 
Karcinom grlića maternice predstavlja pojavu malignih (izmjenjenih, atipičnih ćelija) na sluzokoži na grliću maternice koji predstavlja donji dio maternice koji se otvara prema vagini/rodnici. Potrebno je više godina da se promijenjene ćelije grlića maternice iz početnih stadija razviju u rak grlića maternice. Stadiji koji predhode karcinomu se lako liječe, a moguće ih je otkriti redovnim ginekolokšim pregledima i Papa testom (skrining).

Karcinom grlića maternice smatra se bolešću koja se može spriječiti i izliječiti, ali zbog neredovnih  ginekoloških pregleda i zanemarivanja svog tijela i zdravlja, ova maligna bolest bilježi značajnu stopu smrtnosti. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), karcinom grlića maternice drugi je najčešći karcinom kod žena mlađih od 45 godina i treći vodeći uzrok smrti žena, nakon raka dojke i pluća. U 2007. godini je pokrenuta inicijativa za Evropsku sedmicu prevencije karcinoma grlića maternice od strane Evropske asocijacije za borbu protiv cervikalnog karcinoma – European Cervical Cancer Association (ECCA) i od tada se obilježava u posljednoj sedmici mjeseca januara svake godine.

U 2019. godini će se ova važna sedmica  obilježiti od 21. do 27. januara. s ciljem da se intenziviraju aktivnosti na promociji značaja očuvanja reproduktivnog zdravlja i da podigne svijest žena o karcinomu grlića maternice i mogućnostima njegove prevencije.

Preuzmi edukativni letak

Povodom obilježavanja sedmice borbe protiv raka grlića materice, direktorica Zavoda za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona, dr.sci. Maida Mulić je bila gost emisije Tuzla danas. Na linku ispod, koji je preuzet od RTV7 Tuzla, pogledajte o aktivnostima koje će biti realizovane u povodu Evropske sedmice prevencije raka grlića maternice, ali i o planiranom programu skrininga vida kod djece predškolskog i školskog uzrasta.
0 0