Tuzlanskog Odreda br. 6

HTML

+387 35 307-700 ili 307-701
Slika 92
Slika 91
Novosti

SVJETSKI DAN BORBE PROTIV RAKA 2020.

 

04.02.2020 12:39
Slika
 
Svjetski dan borbe protiv raka obilježava se svakog 04. februara širom svijeta, kako bi se podigla svijest javnosti o oboljenjima od raka, prevenciji te bolesti, ranom dijagnosticiranju, liječenju te brizi za oboljele.

Slogan Svjetskog dana borbe protiv raka u razdoblju 2019-2021. glasi „Ja jesam i hoću“, koji naglašava kako svako  može dati svoj doprinos i poduzeti konkretne akcije u cilju smanjenja globalnog opterećenja obolijevanja od raka. Prije svega se misli na zdrav odnos prema vlastitom zdravlju.

Jedinstvenu inicijativu za borbu protiv ove globalne epidemije pokrenula je Međunarodna unija za borbu protiv raka (UICC), uz potporu Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i ostalih vodećih zdravstvenih organizacija. Jedan od primarnih ciljeva Svjetskog dana borbe protiv raka odnosi se na značajno smanjenje bolesti i smrtnih ishoda uzrokovanih rakom, a obilježavanje na svjetskom nivou je prilika da se čitava svjetska zajednica ujedini u borbi za prevenciju karcinoma te podizanje kvalitete života oboljelih.

Broj oboljelih od zloćudnih bolestiu stalnom je porastu. Velikim dijelom posljedica je povećanje očekivanog životnog vijeka i sve veći broj osoba starije životne dobi.

Smatra se da je oko 30% svih smrti uzrokovanih rakom nastalo djelovanjem pet vodećih faktora rizika ponašanja i prehrane: visokim indeksom tjelesne mase (BMI), nedovoljnim unosom voća i povrća, manjkom tjelesne aktivnosti te konzumiranjem duhana i alkohola.
 
Kako pomoći sebi i drugima?
  • Usvojiti zdrav način života koji uključuje prestanak konzumiranja duhanskih proizvoda, provođenje redovne tjelesne aktivnosti, zdravu prehranu, ograničeno konzumiranje alkohola, izbjegavanje pretjeranog izlaganja suncu.
  • Podići svijest i na vrijeme prepoznati rane znakove malignih bolesti budući da rano otkrivanje raka često omogućuje uspješno liječenje, te redovno obavljati skrining raka debelog crijeva, dojke i raka grlića maternice.
  • Podijeliti vlastita iskustva suočavanja s dijagnozom raka uključivanjem u grupe podrške i komunikacijom s donosiocima odluka kako bi se ostvarila pozitivna promjena za sve oboljele osobe.
  •  Podržati oboljele od raka kao i one koji su ga preživjeli s tjelesnim i emocionalnim posljedicama bolesti, čak i nakon završetka terapije.
Poticati provođenje zdravstvenih politika koje se odnose na zdravu prehranu, tjelesnu aktivnost i borbu protiv pušenja na radnom mjestu i u školama, što u konačnici pomaže ljudima da usvoje  zdrave navike kroz cijeli život.
0 0