Tuzlanskog Odreda br. 6

HTML

+387 35 307-700 ili 307-701
Slika 92
Slika 91

SVJETSKI DAN BORBE PROTIV TUBERKULOZE

Slika
Ministarstvo zdravstva Tuzlanskog kantona i institucije zdravstvenog sistema, uključujući Zavod za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona, Univerzitetski klinički centar Tuzla i JZU Domove zdravlja sa područja Tuzlanskog kantona su, u skladu sa ovogodišnjim sloganom Svjetske zdravstvene organizacije “On the Move against Tuberculosis, Transforming the fight towards elimination ” / “U pokretu protiv tuberkuloze, Preusmjeravanje borbe ka eliminaciji”organizirali aktivnosti u cilju obilježavanja 24. marta, Svjetskog dana borbe protiv tuberkuloze.

Partneri uključeni u obilježavanje su bili Crveni križ Tuzlanskog kantona, Udruženje žena Romkinja „Bolja budućnost“ Tuzla i Udruženje studenata medicine BoHEMSA. Udruženim djelovanjem, proveden je niz aktivnosti na području Tuzlanskog kantona kojima se nastojao naglasiti još uvijek veliki značaj ovog oboljenja u Bosni i Hercegovini, a posebno u Tuzlanskom kantonu koji je vodeći po broju oboljelih od tuberkuloze u Bosni i Hercegovini.

 

Svjetski standardi i menadžment tuberkuloze su usmjereni ka mjerama borbe protiv tuberkuloze i potpunoj eliminaciji ovog oboljenja. Bez obzira na sva do sada postignuta veoma značajna dostignuća, tuberkuloza još uvijek predstavlja značajan problem u zemljama u razvoju. Pored svih napora koji se čine, svake godine, oko 9 miliona ljudi će razviti aktivnu tuberkulozu i gotovo 2 miliona ljudi će umrijeti od ove bolesti. Međutim, ove brojke ne trebaju podstaknuti beznađe, već priznanje da je tuberkuloza jedinstvena pandemija. Trećina svjetske populacije ima latentnu infekciju koja može prerasti u aktivnu u bilo kojem trenutku. Smanjivanje ljudskog rezervoara zaraze zahtijevat će mnogo godina stalnog i neumornog rada i više efikasnijih instrumenata za rad od onih koje posjedujemo danas.

Slika

Program ovogodišnjeg obilježavanja je počeo stručnim predavanjem za zdravstvene radnike (ljekare) koje se održalo u prosotrijama amfiteatra Klinike za plućne bolesti Univerzitetsko kliničkog centra Tuzla. Predavanja o aktuelnostima na području dijagnostike i terapije tuberkuloze su održali dr Alma Imamović, specijalista mikrobiolog,  prim. doc.dr.med.sci  Munevera Osmić i prim. doc.dr.med.sci Sead Jamakosmanović, specijalisti pneumoftiziologije. 

 

 

 

Zavod za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona, Crveni križ Tuzlanskog kantona, Udruženje studenata BoHEMSA – LC Tuzla i Udruženje žena Romkinja „Bolja budućnost“ su vršili podjelu edukativnog i informativnog materijala u osnovnim i srednjim školama Tuzlanskog kantona,  u romskoj populaciji, izbjegličkom naselju Mihatovići i Kazneno-popravnom zavodu Tuzla. Crveni križ Tuzlanskog kantona  je vršio i podjelu humanitarnih paketa najsenzitivnijim skupinama na tuberkulozu, a u u rubnim općinama – Čelić i Teočak je vršio aktiviranje volonterske mreže po općinskim organizacijama.

 

U prostorijama Klinike za plućne bolesti Univerzitetsko kliničkog centra Tuzla je održana konferencija za novinare unutar koje su prezentirani rezultati istraživanja koje je proveo Zavod za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona, a koje se odnosilo na anketiranje stanovništva Tuzlanskog kantona o općem znanju o tuberkulozi, kao i kratak osvrt na epidemiološku situaciju u Tuzlanskom kantonu u proteklih deset godina.
Navedenim aktivnostima se nastojala skrenuti pažnja javnosti na probleme s kojima se susreću oboljeli od tuberkuloze, njihovi ljekari, ali i šira populacija koja je, s obzirom na rasprostanjenost ove bolesti u našem okruženju, također ugrožena.

0 0