Tuzlanskog Odreda br. 6

HTML

+387 35 307-700 ili 307-701
Slika 92
Slika 91
Novosti

Tuberkuloza

24. mart je Svjetski dan borbe protiv tuberkuloze

22.03.2019 06:55
Slika
 
  • Definicija
Tuberkuloza je zarazna bolest hroničnog toka, koju uglavnom uzrokuje nepokretni, sporo rastući bacil Mycobacterium tuberculosis, koji najčešće zahvata pluća, ali se može pojaviti i u bilo kojem drugom organu.

Tuberkuloza je kapljična infekcija koja se širi od oboljele osobe na zdravu osobu putem zraka. Izvor zaraze je primarno čovjek, bolesnik sa plućnom tuberkulozom ili tuberkulozom larinksa.  Bakterije se nalaze u sitnim kapljicama koje nastaju kao aerosol prilikom kašljanja, kihanja ili govora zaražene osobe. Te kapljice mogu udahnuti osobe koje se nalaze u blizini i inficirati se. Udisanjem bakterije dospiju do pluća gdje se razmnožavaju, a iz pluća mogu dospjeti u bilo koji organ u tijelu.

  • Klinička slika

Najčešća manifestacija bolesti je plućna tuberkuloza. Izvanplućna tuberkuloza može zahvatiti mnoge organe i tkiva, te dovesti do tuberkuloznog meningitisa,  tuberkuloze limfnih čvorova, pleure, bubrega, kosti, zglobova, kože, crijeva i oka. Klinički simptomi nisu specifični. Bolesnici sa plućnom tuberkulozom najčešće se žale na suhi kašalj i visoku tjelesnu temperaturu. U uznapredovalim stadijima bolesti pojavljuje se tresavica, pojačano znojenje, gubitak apetita i tjelesne težine, produktivni kašalj i iskašljavanje kapljica krvi.

Slika 98

Simptomi tuberkuloze

  • Kako se tuberkuloza liječi ?
Liječenje započinje na bolničkom izolacijskom odjelu i traje sve dok se u iskašljaju izlučuju bacili tuberkuloze, a nakon  otpusta iz bolnice  potrebno je redovno uzimanje lijekova i redovni ljekarski pregledi.

Neadekvatno i nedovoljno dugo liječenje tuberkuloze može uzrokovati sojeve tuberkuloze rezistentne (otporne) na terapiju čije je liječenje dugotrajnije i zahtijeva veća financijska sredstva.

  • Prevencija

Imunizacija protiv Tuberkuloze se prema Naredbi o programu obaveznih vakcinacija stanovništva od zaraznih bolesti provodi davanjem jedne doze BCG vakcine, 12-24 sata po rođenju. Ukoliko novorođenče iz bilo kojeg razloga ne primi BCG vakcinu po rođenju, potrebno je vakcinaciju obaviti do navršene pete godine života.

Vakcinacija je jedina zaštita od nastanka komplikacija poput tuberkuloznog meningitisa i milijarne tuberkuloze,a koje kod nevakcinisane djece mogu biti fatalne po život.

0 0