SVJETSKI DAN VODA 2018

 

Ovogodišnja tema obilježavanja Svjetskog dana voda je „Priroda za vodu“ mogućnost rješavanja problema s kojima se sektor voda suočava u 21. vijeku uz primjenu rješenja koja se već nalaze u prirodi.

 

Pročitajte više:

 

Objavljeno: 21.03.2018. godine

EPIDEMIOLOŠKA SITUACIJA

Epidemiolog Topalović: Zbog neodgovornosti roditelja vraćaju se stare zarazne bolesti

 

Izbjegavanje obavezne vakcinacije djece i antipropaganda o štetnosti zaštitne vakcine, doprinosi povratku zaraznih bolest.

 

Epidemiolog Zavod za javno zdravstvo TK dr. Blaško Topalović istakao je da je broj oboljelih od morbila prijavljenih 2017. bio osam, a godinu prije je bilo 24.

 

Iz Zavoda za javno zdravstvo naglašavaju da se ospice, šarlah i slične zarazne bolesti mogu izbjeći imunizacijom odnosno primanjem zaštitne vakcine, te pozivaju roditelje da svojoj djeci to i omoguće. Podsjećaju da se prva injekcija prima nakon što dijete navrši 12 mjeseci, a druga nakon pete godine života.

 

Pročitaj više: (Preuzeto sa tip.ba)

 

Objavljeno: 05.01.2018. godine

SVJETSKI DAN BORBE PROTIV HIV/AIDS-a

 

Zavod za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona u saradnji sa profesorima i učenicima Mješovite srednje škole Čelić proveo je još jednu aktivnost povodom obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv HIV/AIDS-a.

 

Pročitaj više:

 

Objavljeno: 06.12.2017. godine

PROJEKAT JAČANJA SESTRINSTVA U BOSNI I HERCEGOVINI

 

 

Projekat Jačanje sestrinstva u BiH (ProSes)
KONFERENCIJA O SESTRINSTVU KOJOM SE OBILJEŽAVA KRAJ PRVE FAZE PROJEKTA

 

Administrativni centar Vlade Republike Srpske, Trg Republike Srpske 1, Banja Luka
22-23. novembar 2017. godine

 

 

 

Pročitaj više:

 

Objavljeno: 06.12.2017. godine

SVJETSKI DAN BORBE PROTIV HIV/AIDS-a

Svjetski dan borbe protiv AIDSa

 

Svjetski dan borbe protiv HIV/AIDS-a obilježava se od 1988. godine, na inicijativu Svjetske zdravstvene organizacije prvog dana u mjesecu decembru  s ciljem podizanja svijesti javnosti o toj bolesti, iskazivanja solidarnosti prema oboljelima, uticanja na smanjenje stigme i diskriminacije i skretanja pažnje na opasnosti koje donosi rizično ponašanje i širenje pandemije HIV-a.

 

Procjenjuje se da u svijetu s HIV-om živi oko 37 miliona ljudi. Najčešći put prenosa HIV infekcije u Bosni i Hercegovini je spolnim odnosom bez zaštite.

 

Povodom obilježavanja svjetskog dana borbe protiv HIV/AIDS-a, Zavod za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona organizuje niz aktivnosti.

 

Pročitaj više:

 

Objavljeno: 30.11.2017. godine

ZAŠTITA ZDRAVLJA MLADIH OD AEROZAGAĐENJA

 

 

Zagađenje zraka jedan od najvećih javnozdravstvenih problema na lokalnom i globalnom nivou sa dalekosežnim posljedicama na zdravlje i kvalitet života stanovništva. Izvori zagađenja zraka su mnogobrojni a uključuju energetski sektor, transport, industriju, otpad i domaćinstva.

 

Pročitaj više:

 

Objavljeno: 20.11.2017. godine

MJESEC BORBE PROTIV KARCINOMA DOJKE

 

Rak dojke je globalni javno-zdravstveni problem. Bolest ima epidemijske razmjere, a  njene poslijedice pogađaju sve segmente društva. U svijetu se godišnje  registruje oko 1,4 miliona novih slučajeva bolesti  i preko 450.000 smrtnih ishoda sa ovom dijagnozom.

 

Pročitaj više:

 

Objavljeno: 28.10.2017. godine

SVJETSKA SEDMICA DOJENJA

 

Obilježavanje Svjetske sedmice dojenja 2017. godine tematski je usmjereno na
postizanje zajedništva u kojem je potrebno graditi u cilju ostvarivanja zajedničkog
dobra pod nazivom „Podržimo dojenje zajedno“!

 

Pročitaj više:

 

Objavljeno: 06.10.2017. godine

ZAŠTITA STANOVNIŠTVA OD UV ZRAČENJA

 

S obzirom na visoke temperature i samo doba godine kada većina graćana vrijeme provodi na otovrenom, Zavod za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona izdaje preporuke za zaštitu od UV zračenja

 

Pročitajte više:

 

Objavljeno: 29.06.2017. godine

 

PREPORUKE KUPAČIMA ZA SIGURNO KUPANJE

 

Zavod za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona daje preporuke kupačima za sigurno kupanje

 

Pročitajte više:

 

Objavljeno: 05.06.2017. godine

OPASNOST KUPALIŠTA - ZDRAVSTVENI RIZICI

 

Javno zdravstvena kontrola vode javnih kupališta ima za cilj zaštitu zdravlja građana ali i povećanje kvalitete bazenske vode podizanjem zdravstvene svijesti vlasnika bazena, uspostavljanje bolje saradnje i kontinuiranog nadzor nad hemijskim i mikrobiološkim parametrima u bazenskoj vodi, te odgovarajućeg ponašanje kupača i osoblja zaposlenog na održavanju bazena. Ukoliko se voda u bazenima ne održava dovoljno mogu se pojaviti zdravstveni rizici.

 

Pročitajte više:

 

Objavljeno: 05.06.2017. godine

ZDRAVSTVENE PREPORUKE ZA ZAŠTITU OD VISOKIH TEMPERATURA

 

Zbog naglog povećanja temperatura poslijednjih par dana, Zavod za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona poziva građane da se pridržavaju zdravstvenih preporuka za zaštitu od visokih temperatura.

 

Pročitajte više:

 

Objavljeno: 05.06.2017. godine

PELUDNE ALERGIJE

 Alergije na pelud kod djece

 

Peludne alergije su alergije koje nastaju zbog cvjetanja biljaka. Iako se ne radi o teškoj bolesti, ovaj problem može biti vrlo neugodan jer ometa svakodnevni život i rad alergičara. Osim toga, zbog neprestanog svrbeža i peckanja te konjunktivitisa moguća je i pojava određenih komplikacija.

 

Pročitajte više:

 

Objavljeno: 05.06.2017. godine

AKAZ - Sertifikacija i akreditacija Zavoda

 

Zavod za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona je započeo aktivnosti u postupku sertifikacije i akreditacije ustanove

 

Pročitajte više:

 

Objavljeno: 12.05.2017. godine

SVJETSKI DAN ZDRAVLJA 2017

 

Zavod za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona u saradnji sa Crvenim križom/krstom grada Tuzla i Švicarskim crvenim križom/krstom priprema obilježavanje Svjetskog dana zdravlja 07. aprila 2017. godine.

 

Pročitajte više:

 

Objavljeno: 04.04.2017. godine

SVJETSKI DAN VODA 2017

 

Ovogodišnja tema Svjetskog dana voda je ''Otpadne vode''.  Globalno, većina svih otpadnih voda iz naših domova, gradova, industrije i poljoprivrede teče nazad u prirodu bez ponovnog tretiranja ili korištenja zagađujući okolinu. Ove godine se nastoji podići svijest o mogućnosti recikliranja otpadnih voda i njihovog sigurnog ponovnog korištenja u industriji, poljoprivredi, gradovima i domovima.

 

Pročitajte više:

 

Objavljeno: 22.03.2017. godine

ZAGAĐENJE ZRAKA - PREPORUKE

 

 

Zavod za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona izdaje Zdravstvene preporuke za zaštitu zdravlja građana u situacijama kada su povećane koncentracije zagađujućih materija u vazduhu iznad preporučenih normi s ciljem sprečavanja  akutnih i hroničnih bolesti koje nastaju kao posljedica aerozagađenja.

 

Pročitaj više


Objavljeno: 30.01.2017. godine

NEDELJA PREVENCIJE RAKA GRLIĆA 2017

 

 

U povodu obilježavanja Evropske nedjelje prevencije raka grlića maternice, koja se obilježava svake godine u mjesecu januaru, Klinika za ginekologiju i akušerstvo UKC Tuzla Udruženje ginekologa i perinatologa TK, Zavod za javno zdravstvo TK i Udruženje studenata Medicinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli organizuje niz aktivnosti, čiji je cilj da promoviše mogućnosti i važnost prevencije raka grlića maternice.

 

Pročitaj više


Objavljeno: 19.01.2017. godine

ZDRAVSTVENE PREPORUKE ZA ZAŠTITU OD NISKUH TEMPERATURA

 

U cilju zaštite zdravlja stanovništva od posljedica izazvanih djelovanjem niskih temperatura, Zavod za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona preporučuje niz mjera za zaštitu od niskuh temperatura.

 

Pročitajte više:


Objavljeno: 18.01.2017. godine

Nadzor na sezonskom gripom 2016/17

 

 

Pročitajte više:

 

Objavljeno: 15.01.2017. godine

SVJETSKI DAN BORBE PROTIV HIV/AIDS-a 2016

 

 

 

Zavod za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona u saradnji sa Savjetovalištem za HIV Univerzitetsko kliničkog centra Tuzla, Udruženjem medicinskih sestara i tehničara FBiH, Udruženjem Zemlja djece Tuzla i Pozorištem mladih Tuzla planira obilježiti ovaj važan datum nizom aktivnosti

 

 

Pročitaj više


Objavljeno: 29.11.2016. godine

ZDRAVSTVENE PREPORUKE ZA ZAŠTITU OD VISOKIH TEMPERATURA

 

Posljednjih dana, suočeni smo sa veoma visokim temperaturama koje izazivaju zdravstvene probleme kod velikog broja ljudi. Hronični bolesnici (srčani, plućni, bubrežni, dijabetičari, osobe sa visokim pritiskom itd.), starije osobe, djeca i trudnice, predstavljaju rizične grupe stanovništva koje su posebno osjetljive na visoke temperature, zbog čega zahtijevaju posebnu pažnju pri provođenju zaštitnih mjera.
Zdravo radno aktivno stanovništvo i omladina, koji najveći dio dana provode na otvorenom prostoru, takođe se izlažu opasnosti od štetnog djelovanja visokih temperatura (glavobolja, vrtoglavica, slabost i sl.).

 

Pročitajte više:


Objavljeno: 29.06.2016. godine

SVJETSKI DAN ZDRAVLJA 2016

 

Svjetski dan zdravlja 2016. godine posvećen je  borbi protiv šećerne bolesti, a cilj je: podizanje nivoa prevencije, jačanje zaštite i poboljšanje nadzora nad dijabetesom.

 

Dijabetes predstavlja globalnu epidemiju jer broj oboljelih osoba u svijetu raste do nivoa koji su bili nezamislivi prije samo nekoliko decenija. Postoji više razloga za ovu pojavu, a najznačajniji je promjena načina života koju obilježava veći unos visokokalorične hrane i smanjena tjelesna aktivnost.

 

Pročitajte više:

 

Objavljeno: 06.04.2016. godine

SVJETSKI DAN VODA 2016

 

Opća skupština UN-a je rezolucijom od 22.decembra 1992 godine odlučila da se 22.mart svake godine obilježi kao Međunarodni dan voda.

Tema u 2016 godini je  "Voda i radna mjesta" s intencijom da se fokusira na to kako dovoljna količina i kvaliteta vode može promijeniti život radnika i njegovu egzistenciju pa čak uzrokovati i transformacije društva i ekonomije. Obilježavanjem dana voda na globalnom nivou utiče se na podizanje svijesti o održivom upravljanju ovim resursom, kako bi sadašnje i buduće generacije mogle uživati u dostupnosti zdravstveno ispravnoj vodi za piće.

 

Pročitajte više:

 

Objavljeno: 22.03.2016. godine

OBAVIJEST ZA PRIPRAVNIKE

Predavanje iz pravnog dijela za pripravnike magistre farmacije i diplomirane medicinske tehničare svih profila održace se (četvrtak) 31.03.2016. godine sa početkom u 08h. Potrebno je ponijeti pripravničku knjižicu i uputnicu za odrađivanje dijela pripravničkog staža u Zavodu za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona ukoliko ista ranije nije dostavljena.


 

Objavljeno: 14.03.2016. godine

ZDRAVLJE JE PRAVO A NE PRIVILEGIJA

 

Kantoni iznad zakona

Uprkos donošenja propisa na nivou Federacije BiH koji garantuju izuzimanje ugroženih grupa građana iz plaćanja troškova liječenja, četiri kantona i dalje odbijaju primijeniti Odluku o ličnom učešću građana u troškovima liječenja / Odluku o participaciji, te naplaćuju participaciju i osobama koja su zakonom oslobođena plaćanja.

Stoga su Partnerstvo za zdravlje, ICVA i  Zemlja djece Tuzla su nakon februarske akcije pokrenuli ponovo potpisivanje  peticije u kantonima u kojima se Odluka ne poštuje:

Šetalište, centar Tuzle,

4. marta od 12 do 15 sati

Pročitajte više

 

Objavljeno: 04.03.2016. godine

SEDMICA PREVENCIJE RAKA GRLIĆA MATERICE

Povodom Evropske sedmice prevencije raka grlića maternice, koja se održava treće sedmice u januaru, u toku je sprovođenje humanitarne akcije u organizaciji Klinike za ginekologiju UKC-a Tuzla, Zavoda za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona i zdravstvenih ustanova primarne zdravstvene zaštite sa područja Tuzlanskog kantona.

 

 

Pročitajte više

Objavljeno: 20.01.2016. godine

SVJETSKI DAN BORBE PROTIV HIV/AIDS-a

 

 

 

 

Globalna kampanja borbe protiv HIV/AIDS-a koja je podržana od strane Ujedinjenih nacija, u periodu od 2011. do 2015. godine ima za cilj, doći do nule: nula novozaraženih HlV-om, nula smrtnih slučajeva povezanih s AIDS-om, te nula diskriminiranih osoba inficiranih HlV-om.

 

 

Pročitaj više


Objavljeno: 01.12.2015. godine

SVJETSKI DAN ALZHEIMEROVE BOLESTI

 

Svjetski dan Alzheimerove bolesti, 21. septembar obilježen je u suradnji  sa Švicarskim crvenim križom, Crvenim križom Tuzlanskog kantona i Crvenim križom grada Tuzle. U sklopu aktivnosti kojima je obilježen ovaj dan organizivona je tribina pod nazivom Život sa demencijom“.

 

Pročitaj više


Objavljeno: 15.10.2015. godine

SVJETSKA SEDMICA DOJENJA

 

Svjetska sedmica dojenja je globalna kampanja koja se održava svake godine u prvoj  sedmici augusta, u oko 170 zemalja svijeta, kako bi se porodilje potaknule na dojenje i time unaprijedilo zdravlje djece.

 

Majčino mlijeko je idealna hrana za dijete, sastavom i kalorijski potpuno prilagođeno potrebama novorođenčeta i dojenčeta, najjednostavniji je način ishrane, praktično je sterilno,  uvijek dostupno, toplo bez dodatne pripreme, i u vrijeme kada to beba želi.

 

Pročitaj više


Objavljeno: 05.08.2015. godine

MEĐUNARODNI DAN SESTRINSTVA 2015

 

Svim medicinskim sestrama i tehničarima čestitamo Međunarodni dan sestrinstva!

 

Pročitajte više

Objavljeno: 12.05.2015. godine

SVJETSKI DAN ZDRAVLJA 2015

 

Zavod za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona u saradnji sa Crveni križ/krst općine Tuzla, 07.04.2015. godine u 10 časova u „Prvoj osnovnoj školi“ u  Srebreniku,  kroz predavanje za roditelje, nastavno osoblje i učenike, organizuje obilježavanje Svjetskog dana zdravlja.

 

Pročitajte više

Objavljeno: 06.04.2015. godine

SVJETSKI DAN VODA 2015

 

Međunarodni Svjetski dan voda svake se godine obilježava 22. marta kako bi se skrenula pažnja na važnost slatkih voda i podržalo održivo upravljanje slatkovodnim resursima.

 

Ovogodišnji Svjetski dan voda obilježava se pod motom „Voda i energija“ s ciljem pokazivanja pozitivnih aspekata, te načina na koji se ona može bolje i djelotvornije iskoristiti saradnjom svih zainteresiranih strana, a to smo – zapravo – svi mi, jer svi trebamo i vodu i energiju!

 

Pročitajte više

Objavljeno: 19.03.2015. godine

NACIONALNI DAN BEZ DUHANSKOG DIMA

 

31. januar se bolježava kao nacionalni dan bez duhanskog dima. Ove godine, ovaj značajan datum iz kalendara zdravlja se obilježava  pod sloganom „SVAKA CIGARETA SMETA“.

 

Izloženost duhanskom dimu u zagađenom radnom i javnom prostoru i kod nepušača može da izazove mnoge maligne bolesti, bolesti srca ili bolesti pluća.

Pušenje duhana je vodeći faktor rizika za veliki broj nezaraznih bolesti. Duhanski dim ubija šest miliona ljudi svake godine i povećava rizik nastanka bolesti srca, infarkta i moždanog udara, oboljenja disajnih puteva,  raka pluća i drugih malignih bolesti.

 

 

Pročitajte više

Objavljeno: 30.01.2015. godine

INFORMACIJA

 

Jučer, 27.01.2015.godine je objavljena informacija o smrti jedne pacijentice, oboljele od ptičije gripe na području Tuzlanskog kantona. Informacija je proslijeđena iz Službe za informisanje Univerzitetsko kliničkog centra Tuzla. Naknadnim uvidom u medicinsku dokumentaciju pacijentice, utvrđeno je da se ne radi o virusu ptičije gripe, nego virusu H1N1 iz skupine sezonske gripe.

 

Pročitajte više

Objavljeno: 28.01.2015. godine

SEDMICA PREVENCIJE RAKA GRLIĆA MATERICE

Evropska sedmica prevencije raka grlića materice ustanovljena je 2007. godine i obilježava se svake posljednje sedmice u januaru. U tom periodu, u velikom broju zemalja Evrope među kojima je i naša zemlja, održavaju se istovremeno razne aktivnosti, čiji je zajednički cilj da promovišu važnost prevencije raka grlića materice.

 

 

Pročitajte više

Objavljeno: 26.01.2015. godine

ZAŠTITA STANOVNIŠTVA OD PREKOMJERNOG SUNČEVOG ZRAČENJA

 

Izloženost UV zračenju može rezultirati akutnim i kroničnim učincima na zdravlje kože (eritem, starenje kože, rak kože) očiju (fotokeratitis, snježno sljepilo, katarakt) i imunološkog sistema. Dok UV-B zračenje uglavnom uzrokuje eritem i različite vrste raka kože, UV-A zračenje ima izrazit učinak na potkožno tkivo i može promijeniti strukturu kolagena i elastičnih vlakana ubrzajući starenje kože

 

 

Pročitajte više

Objavljeno: 08.07.2014. godine

POJAČANA KONTROLA ZDRAVSTVENE ISPRAVNOSTI VODE KUPALIŠTA

 

Zdravstvena ispravnost vode za kupanje od velike je važnosti  s obzirom da se na malom volumenu vode kupa veliki broj kupača. Kupanje i plivanje donosi velike koristi po zdravlje u smislu povečanja fizičke aktivnosti i prevencije degenerativnih promjena koštano-zglobno-mišićnog sistema .

 

 

Pročitajte više

Objavljeno: 07.07.2014. godine

ZDRAVSTVENE PREPORUKE ZA ZAŠTITU OD VISOKIH TEMPERATURA

 

Posljednjih dana, suočeni smo sa veoma visokim temperaturama koje izazivaju zdravstvene probleme kod velikog broja ljudi. Hronični bolesnici (srčani, plućni, bubrežni, dijabetičari, osobe sa visokim pritiskom itd.), starije osobe, djeca i trudnice, predstavljaju rizične grupe stanovništva koje su posebno osjetljive na visoke temperature, zbog čega zahtijevaju posebnu pažnju pri provođenju zaštitnih mjera.

 

 

Pročitajte više

Objavljeno: 01.07.2014. godine

PREPORUKE ZA SPRJEČAVANJE ŠIRENJA ZARAZNIH OBOLJENJA

Za vrijeme poplave neophodno je sprovođenje mjera kojima se sprječava širenje zaraznih bolesti putem zagađene vode i hrane, kao i mjera koje se odnose na ličnu higijenu, higijenu predmeta i mjesta stanovanja.

 

 

Pročitajte više

Objavljeno: 15.05.2014. godine

RADIONICA ZA MLADE ŽENE, MAJKE I TRUDNICE

Zavod za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona je u saradnji sa Udruženjem „Zemlja djece“ domom zdravlja Tuzla učestvovao u radionici za žene reproduktivne dobi izbjegličkog naselja Mihatovići u osnovnoj školi Podrinje.

 

Teme radionice su bile „Spolno prenosive bolesti (SPB)“ – koji su faktori rizika, kako se prenose i kako se zaštiti, „Karcinom dojke“  i „Karcinom grlića materice“ kao javno zdravstveni problem, značaj  skrininga u prevenciji bolesti i uloga žene u brizi o vlastitom zdravlju.

 

 

Pročitajte više

Objavljeno: 09.05.2014. godine

SVJETSKI DAN ZDRAVLJA 2014

 

 

Svjetski dan zdravlja (World Health Day) slavi se 7. aprila svake godine pod pokroviteljstvom Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

 

Svjetski dan zdravlja ove godine ima za temu transmisivne bolesti odnosno bolesti koje prenose vektori  (vector-borne diseases) popraćenu sloganom „Mala bića, velika prijetnja“  (Small creatures, big threat).

 

Pročitajte više

Objavljeno: 04.04.2014. godine

SVJETSKI DAN VODA 2014

 

 

Pročitajte više

Objavljeno: 21.03.2014. godine

JAVNO NADMETANJE ZA PRODAJU PUTNIČKIH VOZILA

 

ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO
TUZLANSKOG KANTONA

 

O b j a v l j u j e

 

POZIV
za dostavljanje ponuda

 

Prodaja vozila se vrši metodom javnog nadmetanja putem zatvorenih pisanih ponuda. Predmet prodaje su dva putnička vozila u svojini Zavoda za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona i to:

 

I          VOZILO LADA NIVA

II         VOZILO DACIA SANDERO

 

 

Kontakt telefon: Sva dodatna objašnjenja u vezi sa javnim nadmetanjem i vozilima koja su predmet javnog nadmetanja, zainteresovani mogu dobiti svakog radnog dana na telefon 035/307-700.

 

 

Pročitajte više

Objavljeno: 24.01.2014. godine

EUROPSKA SEDMICA PREVENCIJE RAKA GRLIĆA MATERICE

 

Skoro svaki slučaj raka grlića materice se može spriječiti! Dobro је poznato da dobro organizovani skrining programi mogu da spriječe i do 80% slučajeva raka grlića materice.

 

Cilj obilježavanja sedmice је da se podigne nivo informisanosti о ovoj bolesti, kao i motivisanje žena da tokom cijelog života redovno idu na ginekološke preglede.

 

 

Pročitajte više

Objavljeno: 16.01.2014. godine

OBILJEŽAVANJE SVJETSKOG DANA BORBE PROTIV HIV/AIDS-a

 

Zavod za javno zdravstvo tuzlanskog kantona je nizom aktivnosti na edukaciji i prevenciji obilježio Svjetski dan borbe protiv HIV/AIDS-a.

 

Svjetski dan borbe protiv HIV/AIDS-a obilježava se od 1988. godine, na inicijativu Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) prvog dana u mjesecu decembru s ciljem podizanja svijesti javnosti o toj bolesti, iskazivanja solidarnosti prema oboljelima, uticanja na smanjenje stigme i diskriminacije i skretanja pažnje na opasnosti koje donosi rizično ponašanje i širenje pandemije HIV-a.

 

Pročitajte više

Objavljeno: 06.12.2013. godine

SVJETSKI DAN BORBE PROTIV HIV/AIDS-a

Svjetski dan borbe protiv HIV/AIDS-a obilježava se od 1988. godine, na inicijativu Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) prvog dana u mjesecu decembru s ciljem podizanja svijesti javnosti o toj bolesti, iskazivanja solidarnosti prema oboljelima, uticanja na smanjenje stigme i diskriminacije i skretanja pažnje na opasnosti koje donosi rizično ponašanje i širenje pandemije HIV-a.

 

Prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i Zajedničkog programa UN za borbu protiv HIV//AIDS-a (UNAIDS-a) u svijetu trenutno živi oko 33 miliona ljudi zaraženih HIV-om. Godišnje se HIV-om u svijetu zarazi oko 2,5 miliona osoba, a oko 2 miliona umre od AIDS-a.

 

 

 

 

 

Pročitajte više

Objavljeno: 02.12.2013. godine

UJEDINJENI MJENJAMO DIJABETES

 

Međunarodna dijabetička federacija i Svjetska zdravstvena organizacija su 1991. godine ustanovili 14. novembar kao Svjetski dan šećerne bolesti u znak sjećanja na rođendan Fredericka Bantinga, koji je s Charlesom Bestom 1926. godine otkrio inzulin.. Prema preporuci Međunarodne dijabetičke federacije, svjetski dan šećerne bolesti, 14. novembar, ove godine se obilježava pod sloganom „Šećerna bolest: Zaštitimo našu budućnost“ i petogodišnjom porukom „Šećerna bolest: Edukacija i prevencija“.

 

 

Pročitajte više

Objavljeno: 08.11.2013. godine

UJEDINJENI MJENJAMO DIJABETES

 

Porast broja oboljelih praćen velikim  brojem komplikacija šećerne bolesti predstavlja ne samo zdravstveni već i socio - ekonomski problem te nameće potrebu revidiranja dosadašnjeg pristupa prevenciji, dijagnostici i liječenju ove rasprostranjene bolesti. To i jeste razlog zbog koga je Zavod za javno zdravstvo TK krenuo u realizaciju Projekata pod nazivom „Poboljšanje uslova u školama za djecu koja žive s dijabetesom na području Tuzlanskog kantona“

 

 

 

 

 

Pročitajte više

Objavljeno: 01.11.2013. godine

AKREDITOVANJE LABORATORIJA

Glavne aktivnosti u Sluzbi za sanitarnu dijagnostiku trenutno su usmjerene ka uvodenju  ISO 17025. Ovaj medunarodni standard je namjenjen labaratorijama za razvoj njihovog  sistema upravljanja vezanog za kvalitet, administrativne i tehnicke aktivnosti.

 

Pročitajte više

Objavljeno: 21.10.2013. godine

EPIDEMIOLOŠKA AMBULANTA

Specifična zdravstvena zaštita osobama  povrijeđenim od strane životinja se provodi u ambulanti za postekspozicijsku antirabičnu zaštitu Zavoda za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona.

 

Sve osobe sa povredama nanesenim od strane životinja na području Tuzlansko kantona se obavezno javljaju u ovu ambulantu.

 

Pročitajte više

Objavljeno: 21.10.2013. godine

JAČANJE SESTRINJSTVA U BOSNI I HERCEGOVINI

Projekat jačanja sestrinstva u Bosni i Hercegovini (ProSes) ima za cilj unapređenje zdravstvenih ishoda u Bosni i Hercegovini povećanjem kvaliteta i pristupa uslugama medicinskih sestara i tehničara, posebno  za ugrožene grupe stanovništva.

 

Pročitajte više

Objavljeno: 21.10.2013. godine

SVJETSKI DAN HRANE

 

 

 

 

Svjetski dan hrane proglašen je 1979. godine i obilježava se od 1980. godine zbog toga što je hrana preduslov ljudskog opstanka i blagostanja te temeljna ljudska potreba. Svjetski dan hrane obilježava se svake godine dana 16. oktobra na dan osnivanja  Svjetske zdravstvene organizacije FAO. Tema ovogodišnjeg obilježavanja je povezanost zdravlja ljudi s prehrambenim lancem, Službeni naziv teme je „Održivi prehrambeni sistemi u svrhu dostupnosti sigurne i nutritivno vrijedne hrane“.

 

Pročitajte više

Objavljeno: 17.10.2013. godine

JAVNO-ZDRAVSTVENA KONTROLA U OBRAZOVNIM USTANOVAMA

 

 

Javno-zdravstvena kontrola u predškolskim i školskim objektima sprovodi se u cilju smanjenja negativnog uticaja neadekvatnog kolektivnog boravka djece na rast i razvoj prevencije pojave zaraznih bolesti, kao i smanjenja oboljevanja djece od nezaraznih bolesti sa ciljem unapredjenja sredine i zdravlja djece primenom efikasnih mjera za smanjenje negativnog uticaja neadekvatne sredine na zdravstveno stanje djece.

 

Pročitajte više

Objavljeno: 10.10.2013. godine

SVJETSKI DAN MENTALNOG ZDRAVLJA

 

10. oktobar se u svijetu obilježava kao Svjetski dan mentalnog zdravlja

Ovogodišnja tema Svjetskog dana mentalnog zdravlja je „Mentalno zdravlje i starije osobe“ (Mental health and older adults).

 

Pročitajte više

Objavljeno: 10.10.2013. godine

SVJETSKA SEDMICA DOJENJA 2013

 

Svjetska sedmica dojenja obilježava se svake godine od 1. do 7. avgusta, u više od 170 zemalja, sa ciljem poticanja dojenja i poboljšanja zdravlja djece širom svijeta, podizanja svijesti društva o važnosti dojenja, te sagledavanja rezultata provedenih aktivnosti i planiranja budućih strategija.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pročitajte više

Objavljeno: 01.08.2013. godine

POJAČANE KONTROLE U SEZONI KUPANJA

 

U tekućem periodu zbog početka sezone kupanja u  jezerima i bazenima, u saradnji sa inspekcijskim službama sprovode se mikrobiološke i fizičko-hemijske analize vodâ iz jezera i bazena za kupanje na području Tuzlanskog kantona.

 

Pročitajte više

Objavljeno: 10.07.2013. godine

SVJETSKI DAN BEZ DUHANA 2013

Svjetska zdravstvena organizacija svake godine 31. maj obilježava kao Svjetski dan bez duhana, ukazujući na zdravstvene rizike koji su povezani sa pušenjem i zalažući se za smanjenje konzumacije duhanskih proizvoda, koji su drugi uzrok smrtnosti na globalnom nivou.


Tema ovogodišnjeg Svjetskog dana bez duhana je "Zabrana reklamiranja, promocije i sponzorisanja duhana".

 

 

 

 

Pročitajte više

Objavljeno: 31.05.2013. godine

SVJETSKI DAN VODA 2013

 

Povodom obilježavanja 22.marta, Svjetskog dana voda, Zavod za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona je upriličio mnogobrojne aktivnosti  kao što su edukativna predavanja u osnovnoj školi Sjenjak i podjela edukativnog materijala, uzorkovanje i analiza voda javnih česmi na području 13 općina TK i izrada postera i informativnog letka.

 

 

 

Pročitajte više

Objavljeno: 22.03.2013. godine

EUROPSKA SEDMICA PREVENCIJE KARCINOMA CERVIKSA

 

U povodu obilježavanja 7. po redu Europske sedmice borbe protiv karcinoma cerviksa, Zavod za javno zdravstvo Tuzlasnkog kantona je priredio brojne aktivnosti i sadržaje s ciljem ukazivanja na ozbiljnost ovog zdravstvenog problema.

 

u Evropi. Godišnje 60.000 žena u Evropi oboli od raka vrata maternice, 30.000 umire od tog raka, a više od 175.000 žena živi s ovom bolešću. Procjene za Evropu govore da svakih 18 minuta od raka grlića maternice umre jedna žena, a u svijetu svake dvije minute.

 

 

Pročitajte više

Objavljeno: 26.01.2013. godine

OBILJEŽEN SVJETSKI DAN DIJABETESA

 

Nizom aktivnosti, Zavod za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona, obilježio Svjetski dan dijabetesa.

 

 

 

 

 

 

 

Pročitajte više

Objavljeno: 15.11.2012. godine

SVJETSKI DAN DIJABETESA 2012

 

 

Ove godine Svjetski dan dijabetesa obilježava se pod sloganom „ Dijabetes - zaštitimo našu budućnost“, s ciljem da se što veća pažnja obrati na djecu i da se programi prevencije prave primarno u tom smjeru.

 

Povodom obilježavanja Svjetskog dana dijabetesa, Zavod za javno zdravstvo, u partnerstvu sa Ministarstvom zdravstva Tuzlanskog kantona, studentima Medicinskog fakulteta i Udruženjem roditelja prijatelja djece oboljele od dijabetesa, realizovaće brojne aktivnosti kako bi se podigao nivo svijesti građana o brizi za zdravljem.

 

 

 

Pročitajte više

Objavljeno: 12.11.2012. godine

IZVJEŠTAJ STRUČNOG SAVJETODAVNOG TIJELA

 

Stručno savjetodavno tijelo Ministarstva zdravstva za zaštitu zdravlja stanovništva na području Tuzlanskog kantona je održalo redovni sastanak i razmotrilo stepen organizovanosti i funkcionisanje zdravstvene zaštite u vanrednim uslovima nastalim usljed sniježnih padavina i izuzetno niskih temperatura i aktuelnu epidemiološku situaciju.

 

 

 

Pročitajte više

Objavljeno: 04.02.2012. godine

Vakcinacija protiv gripe

 

 

Zavod za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona nabavio je dovoljnu količinu vakcina protiv gripa za sezonu 2011/2012 koje će biti distribuirane zdravstvenim ustanovama na području Tuzlanskog kantona.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pročitajte više

Objavljeno: 22.12.2011. godine

Svjetski dan borbe protiv HIV/AIDS-a

 

Prvi dan decembra se obilježava kao Svjetski dan borbe protiv AIDS-a, „kuge“ XXI. stoljeća koja godišnje odnosi milijone života u cijelom svijetu. Zavod za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona je u okviru obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv HIV/AIDS-a, upriličio edukativno predavanje i interaktivnu radionicu.

 

 

Pročitajte više

Objavljeno: 01.12.2011. godine

Svjetski dan borbe protiv dijabetesa

 

Obilježen 14. novembar, Svjetski dan borbe protiv dijabetesa. Zavod za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona je upriličio niz aktivnosti.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pročitajte više

Objavljeno: 15.11.2011. godine

SVJETSKI DAN HRANE

 

Obilježen 16. Oktobar, Svjetski dan hrane pod sloganom: "Cijene hrane - od krize do stabilnosti"

 

Zavod za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona je Svjetski dan hrane obilježio nizom aktivnosti.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

Pročitajte više

Objavljeno: 17.10.2011. godine

WORKSHOP

 

U prostorijama Zavoda za Javno zdravstvo Tuzlanskog kantona je organizovan „workshop“ na temu „Aktuelna problematika kvaliteta i sigurnosti hrane, prevencija bolesti uzrokovanih hranom“

 

 

Pročitajte više

Objavljeno: 27.09.2011. godine

I mi smo na facebook-u

 

U nastojanjima da se približi javnosti, Zavod za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona je otvorio zvanični Facebook profil.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pročitajte više

Objavljeno: 26.08.2011. godine

SVJETSKA SEDMICA DoJENJA

Svjetska sedmica dojenja se obilježava svake godine, u prvoj sedmici augusta, u preko 120 zemalja širom svijeta, uz podršku UNICEF-a, Svjetskog saveza za promociju dojenja, Svjetske zdravstvene organizacije i drugih partnera. I ove godine, Zavod za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona obilježava Svjetsku sedmicu dojenja u periodu od 1 -7 augusta, a u skladu sa ovogodišnjim motom Svjetske alijanse za zaštitu, promociju i podršku dojenja WABA, „Razgovarajmo! Dojenje – trodimenzionalno iskustvo!“. Ovom temom ćemo kroz razgovor i druženje žena sa zdravstvenim prfesionalcima - pedijatrima i ginekolozima prenijeti poruku o važnosti komunikacije za zaštitu, promociju i podršku dojenju, kako od strane institucija zdravstvenog sistema, tako i zajednice na nacionalnom i globalnom nivou.

 

Pročitajte više


Objavljeno: 02.08.2011. godine

Edukacija u lokalnoj zajednici

Mjesne zajednice Donja i Gornja Obodnica su 18.i 19. 04.2011. godine. bile domaćini edukativnih predavanja u okviru projekta Primarne prevencije u lokalnoj zajednici. Predavanja su bila interaktivnog tipa, uz aktivno učešće prisutnih mještana i ljekara iz područnih ambulanti.

 

Pročitajte više


Objavljeno: 20.04.2011. godine

Svjetski dan zdravlja 2011

Povodom obilježavanja 07. aprila, Svjetskog dana zdravlja, pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva Tuzlanskog kantona, i u saradnji sa partnerima, Zavod za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona je, u skladu sa ovogodišnjim sloganom Svjetske zdravstvene organizacije „Antimikrobna otpornost. Bez djelovanja danas, nema lijeka sutra“, proveo niz aktivnosti u cilju fokusiranja pažnje javnosti i relevantnih institucija na problem antimikrobne rezistencije i njenog globalnog širenja koje prijeti da postojeće efikasne lijekove učine nedjelotvornim.

 

Pročitajte više


Objavljeno: 08.04.2011. godine

Svjetski dan borbe protiv tuberkuloze

Ministarstvo zdravstva Tuzlanskog kantona i institucije zdravstvenog sistema, uključujući Zavod za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona, Univerzitetski klinički centar Tuzla i JZU Domove zdravlja sa područja Tuzlanskog kantona su, u skladu sa ovogodišnjim sloganom Svjetske zdravstvene organizacije “On the Move against Tuberculosis, Transforming the fight towards elimination ” / “U pokretu protiv tuberkuloze, Preusmjeravanje borbe ka eliminaciji”, organizirali aktivnosti u cilju obilježavanja 24. marta, Svjetskog dana borbe protiv tuberkuloze.

 

 

Pročitajte više

Objavljeno: 01.04.2011. godine