POJAČANA KONTROLA ZDRAVSTVENE ISPRAVNOSTI VODE KUPALIŠTA

 

Kvalitet bazenske vode mora biti što bliži kvaliteti pitke vode i ne smije imati iritirajuće djelovanje. Vode za kupanje se svrstavaju u vode II klase, Uredbom o klasifikaciji voda (Sl.novine FBiH 19/80).


Javno zdravstvena kontrola vode javnih kupališta ima za cilj zaštitu zdravlja građana ali i povečanje kvalitete bazenske vode zbog podizanja zdravstvene svijesti vlasnika bazena, uspostavljanje bolje saradnje i kontinuiranog nadzor nad hemijskim i mikrobiološkim parametrima u bazenskoj vodi, te odgovarajuće ponašanje kupača i osoblja zaposlenog na održavanju bazena.

 

Ukoliko se voda u bazenima ne održava dovoljno mogu se pojaviti zdravstveni rizici.


Rizici:


Zarazne bolesti koje se mogu dobiti kupanjem nastaju ulaskom uzročnika bolesti u usta i oko, nos polne organe (sluznice) , oštećenja na koži i disajnim putevima. Preko usta ili gutanjem vode prenose se crijevne zarazne bolesti različitih uzročnika Shigella, E.colli, Gardia, Cryptosporidium i dr. Zajednički simptom je proliv, povišena temperatura i bolovi u stomaku.


Kupanjem u stajaćim ili neadekvatno održavanim bazenima ljeti posebno postoji opasnost zbog slabog protoka vode i visokih temperatura koje se ni noću ne smanjuju što uzrokuje povečan rast i razvoj bakterija zbog čega treba izbjegavati kupanje ovakvih površinskih tokova koji nisu pod javno zdravstvenim nadzorom. Pored bakterija opasnost predstavljaju i Enterovirusi. Najčešći način prenosa je feko-oralni, ali je moguć i kapljični –kašljanjem i kihanjem. Uzročnici ulaze u organizam gutanjem vode, preko sluznica ili udisanjem raspršenih kapljica aerosola.


Preko sluznica mogu se dobiti i tzv.tipično kupališne bolesti virusna ili bakterijska hlamidijska upala oka (tzv. Konjuktivitis kupača) ili upala mokraćnih puteva. Zadržavanje zagađene vode u vanjskom slušnom kanalu izaziva i infekcije vanjskog uha.
Preko povreda na koži ali i preko zdravih sluznica oka i usta može se nakon kupanja u barama i stajaćim vodama razviti leptospiroza.


Takođe se mogu razviti i gljivične infekcije kože jer gljivice imaju običaj da se zadržavaju na nečistim i vlažnim površinama oko samih bazena na vlažnim peširima i kupačim kostimima, podovima u svlačinicama i prostorima za tuširanje. Najčešća je gljivične infekcije kože stopala tzv. Atletsko stopalo kojoj pogoduje znojenje i vlažni podovi zbog čega se preporučuje nošenje obuće oko bazana i u svlačionicama.


Rizik za nastanak zaraznih bolesti je daleko veći kod male djece do tri godine zbog nerazvijenog imuniteta, zatim trudnica, dojenčadi i hroničnih bolesnika. Kod male djece je vrlo važno ograničiti boravak u vodi zbog načina kupanja koji pogoduje razvoju infekcije a to je sjedenje u plićaku i gutanje vode.


Nadzor:


Kvalitet bazenske vode zavisi od sanitarno-higijenskih uslova održavanja bazena i prostora oko njega, ali i od ponašanja kupača koji se moraju pridržavati određenih pravila održavanja lične higijene ( tuširanje prije i nakon kupanja u bazenu, upotreba toaleta, pranje ruku sa tekućom vodom i sapunom nakon toaleta).


Da bi voda u bazenu bila ispravna i sigurna za kupanje mora se redovno hlorisati u propisanim koncentracijama, te filtrirati i svakodnevno izmjenjivati u količini 5-10%.
Kontrole kvaliteta


U saradnji sa inspekcijskim službama sprovode se mikrobiološke i fizičko-hemijske analize vode iz bazena za kupanje na zahtjev vlasnika ili osoba koje su zadužene za održavanje kupališta. Uzorkovanje vode sprovodi se tokom sezone kupanja od juna do početka septembra, uz određivanje na licu mjesta i temperature vode, zraka i koncentracije rezidualnog hlora.


Nalazi se šalju naručiteljima analize ali i sanitarnoj inspekciji koja takođe provodi nadzor i provjerava čistoću prostora i oko bazena i provodi odgovarajuće mjere ukoliko voda za kupanje ne odgovara propisanim kriterijumima.


Analizirani uzorci su zadovoljili zahtjevane kriterije.


Obaveze kupača:


• poštovanje kućnog reda,
• prolaz kroz barijere sa dezinfekcionim sredstvom
• tuširanje prije i polje kupanja


Obaveze vlasnika:


• Prečišćavanje vode obavezno
• Redovna kontrola zdravstvene ispravnosti vode iz bazena.

 

 

U prilogu je letak u .pdf formatu