Tuzlanskog Odreda br. 6

HTML

+387 35 307-700 ili 307-701
Slika 92
Slika 91
Novosti

Gripa

 

22.01.2019 15:01
Slika
 
Gripa je zarazna bolest primarno disajnog sistema, uzrokovana virusom influence koji se prenosi kapljicama u zraku nastalim kihanjem, kašljanjem, smijanjem ili glasnim govorm zaražene osobe.
Zatvoreni prostori naročito su pogodni za širenje virusa gripe. Moguć je prijenos direktnim ili indirektnim kontaktom (rukama, preko predmeta i sl.) kada kapljice ili izlučevine iz nosa i grla dospiju na ruke ili druge površine i ako nečistim rukama dodirujemo svoja usta, oči ili nos.
Bolest se obično javlja u hladnijim mjesecima, u jesen i početkom zime. Najvažniji izvor infekcije je čovjek. Bolest pogađa sve dobne skupine, ali najčešće i najteže obolijevaju djeca. Odrasla osoba je zarazna tri do pet dana od početka bolesti, a djeca do sedam dana. Rijetko bolesnik može biti zarazan i duže vrijeme, do dvije sedmice.
Bolest se karakteriše opštim simptomima: visokom temperaturom, malaksalošću, glavoboljom, bolovima u mišićima, umorom i iscrpljenošću, te kašljem.
Gripa u većini slučajeva zahtjeva samo simptomatsku terapiju. Preporučeni tretman obično podrazumjeva odmor, te primjenu lijekova protiv bolova i povišene temperature s ciljem ublažavanja simptoma. Antibiotici nisu efikasni u liječenju gripe, te ih ne treba uzimati bez preporuke ljekara.
Preporučuje se godišnja vakcinacija osoba starijih od 65 godina, osoba s hroničnim bolestima srca, pluća ili bubrega, dijabetičara, osoba s oštećenim imunim sistemom i anemijom, kao i zdravstvenih i drugih radnika koji dolaze u kontakt sa velikim brojem ljudi.
Pored vakcinacije, kao najvažnije preventivne mjere, u cilju sprečavanja javljanja bolesti važno je izbjegavanje masovnih okupljanja i dužih boravaka u zatvorenim prostorima, provjetravanje prostorija, kao i čišćenje svih površina, pri čemu se preferira vlažni način čišćenja. Važno je i jačanje otpornosti organizma, što se postiže adekvatnim higijensko-dijetetskim režimom koji podrazumjeva uzimanje dovoljnih količina vitamina, naročito vitamina C, uzimanje dovoljnih količina tečnosti, redovan san, boravak na otvorenom, te izbjegavanje zamaranja i pothlađivanja.
0 0