Tuzlanskog Odreda br. 6

HTML

+387 35 307-700 ili 307-701
Slika 92
Slika 91
Novosti

Međunarodni dan djece oboljele od malignih bolesti 2020.

 

17.02.2020 12:16
Slika
 
S namjerom podizanja svijesti javnosti i boljeg razumijevanja poteškoća s kojima se susreću djeca oboljela od raka i njihove porodice, Međunarodna konfederacija organizacija roditelja djec oboljele od raka (ICCCPO) i njezine članice, 15. februar proglasile su Međunarodni dan djece oboljele od malignih bolesti. Simbol borbe protiv raka među djecom je zlatna vrpca, kojom se želi ukazati koliko je dragocjen dječji život te nas podsjetiti na hrabre mališane koji se svakodnevno bore protiv malignih bolesti. Na osnovu sadašnjih limitiranih statistika, jedno dijete umire od raka svake tri minute.
 
U dječijoj dobi su najčešće maligne neoplazme limfoidnog tikiva, hematopoetičnih organa i srodnih tkiva. Leukemije čine trećinu svih malignih bolesti kod djece.

Spoznaja o malignoj bolesti djeteta mijenja život porodice iz temelja. Nevjerica, poricanje, strah, tuga, ljutnja, depresija su roditeljski osjećaji kod suočavanja s dijagnozom. Uz emocionalni, porodica trpi ogroman organizacijski i materijalni teret. Teška bolest djeteta zapravo je bolest porodice. Maligne bolesti u dječjoj dobi imaju posebnu socijalno-medicinsku dimenziju, uzrokuju traume i poteškoće u prilagodbi na novu životnu situaciju. Pogađaju porodicu kao primarno okruženje djeteta i od iznimne je važnosti osigurati pomoć roditeljima u prevladavanju i nošenju sa svakodnevnim poteškoćama.
 
Zakašnjelo postavljanje dijagnoze smanjuje stopu preživljavanja u razvijenijim i ekonomski bogatijim zemljama. Osmero od deset djece će preživjeti, dok će u slabije razvijenim zemljama preživjeti tek dvoje do troje djece od desetero, uglavnom zbog prekasnog dolaska u bolnicu.
Vrlo je važno bolest otkriti u što ranijem stadiju i prepoznati upozoravajuće znake kod djece kao što su:
 
  • bljedilo, modrice ili krvarenje, opći bolovi u kostima,
  • čvorići ili otekline – posebno ako su bezbolni i bez prateće temperature ili nekih drugih znakova infekcije,
  • neobjašnjiv gubitak na težini ili groznica, dugotrajan kašalj ili kratak dah, noćno znojenje,
  • promjene u predjelu očiju - bijele mrlje u oku, iznenadno razroko gledanje, sljepoća, modrice, ispupčenost očne jabučice,
  • otekline u predjelu trbuha, na glavi ili vratu, u udovima, testisima, žlijezdama,
  • glavobolja, posebno ako je jaka i dugotrajna, povraćanje (naročito rano ujutro li uz pogoršanje tijekom dana),
  • bolovi u kostima, zglobovima, leđima, prijelomi, otekline nastale bez udarca ili bez znakova infekcije.
 
Dječiji rak je izlječiv. Pristup najboljoj mogućoj brizi je ljudsko pravo. Svako dijete, bilo gdje u svijetu, zaslužuje najbolji tretman i brigu.
 
Svako dijete je nezamjenjiv doprinositelj svojoj, kao i našoj, zajednici i državi. Za svako dijete koje umre od raka, svijet gubi 71 godinu života.
Djeca su naša budućnost, budimo uz njih je oni ne mogu sami da se bore.
0 0