Tuzlanskog Odreda br. 6

HTML

+387 35 307-700 ili 307-701
Slika 92
Slika 91
Novosti

Morbili

 

15.03.2019 14:15
Slika
 

Definicija

Morbili, ospice, male boginje, krzamak su akutna, izrazito zarazna, virusna bolest čovjeka. To je još uvijek značajan uzrok smrti djece, naročito u zemljama u razvoju, usprkos tome što postoji sigurna i efikasna vakcina.


Epidemiologija

Virus ima visok stepen zaraznosti i patogenosti. Patogen je samo za čovjeka. Rezervoar zaraze je čovjek. Put prijenosa bolesti je zrakom, kapljičnim putem, te direktnim kontaktom sa sekretima grla i nosa zaražene osobe. Inkubacija je obično oko 10 dana, najčešće 7-18 dana, (rijetko i do 21 dan). Pacijent je zarazan 1-2 dana prije početka bolesti i 4 dana nakon pojave osipa.


Klinička slika

U prvom stadiju bolesti javljaju se osnovni simptomi: visoka temperatura, kašalj, konjunktivitis, grlobolja koji traju 4 do 5 dana.

Koplikove pjege javljaju se drugog ili trećeg dana bolesti. Prvo se pojave na bukalnoj sluznici (unutrašnja strana obraza), nasuprot gornjeg kutnjaka. To su sitne, sivkaste naslagice s okolnom svijetlo crvenom sluznicom. Iščeznu za 1 ili 2 dana kada se počinje javljati osip.  

Osip se javlja četvrtog-petog dana bolesti kada temperatura dosegne vrhunac (39-49C). Radi se o makulopapuloznom, gustom, slivenom osipu crvene boje. Kraniokaudalan je smjer širenja osipa tj. od glave prema dolje. Prvo se pojavi na glavi, iza ušiju, čelo pa vrat, trup, ekstremiteti. Nakon 3-4 dana osip počinje blijediti istim redom kako je izbijao. Koža trupa i lica se sitno peruta.

Komplikacije su upala srednjeg uha, pneumonia (upala pluća), laringitis, bronhitis, neurološke komplikacije: postinfektivni encefalitis (upala mozga), subakutni sklerozirajući panencefalitis tj. degenerativna i upalna bolest koja zahvata cijeli mozak.

Sve osobe bez obzira na dob, koje nisu prebolovale morbile ili nisu vakcinisane, mogu oboljeti. Najčešće se bolest javlja kod djece predškolske dobi i mladih koji nisu vakcinisani protiv morbila.


Liječenje i prevencija

Lijek protiv morbila ne postoji. Lakši oblici bolesti liječe se samo simptomatski - mirovanje, snižavanje temperature, smirivanje kašlja i slično. Najefikasnija preventivna mjera za sprečavanje javljanja ove bolesti je imunizacija. Imunizacija protiv morbila se prema Naredbi o programu obaveznih vakcinacija stanovništva od zaraznih bolesti provodi vakcinacijom sa navršenih 12 mjeseci života i revakcinacijom u 6. godini života.

Slika 93
0 0