Tuzlanskog Odreda br. 6

HTML

+387 35 307-700 ili 307-701
Slika 92
Slika 91
COVID-19

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

 

06.03.2020 14:17
 

Zbog trenutne epidemiološke situacije u svijetu po pitanju koronavirusnih infekcija, Zavod za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona izdaje uputstvo za osobe koje dolaze iz Italije (pokrajine Lombardija i Veneto):

U cilju postizanja efikasnog odgovora na epidemiju izazvanu novim Corona virusom, preporučuje se osobama koje su u zadnjih 7 dana boravile ili dolaze iz Italije (pokrajine Lombardija i Veneto), da se jave u higijensko-epidemilošku službu Doma zdravlja, radi uzimanja epidemioloških podataka i savjetovanja o daljem postupanju. Do tada se savjetuje kućna izolacija.

U slučaju pojave respiratornih simptoma (povišena tjelesna temperatura, kašalj i otežano disanje) savjetuje se javljanje telefonskim putem  epidemiologu nadležnog Doma zdravlja koji će obavijestiti Službu za hitnu medicinsku pomoć. Osobama sa simptomima savjetuje se ostati kod kuće, i po mogućnosti poduzeti mjere samoizolacije, s ciljem zaštite zdravlja ukućana (kontakata).

U cilju sigurnosti učenika i nastavnika preporučuje se otkazivanje ekskurzija i organiziranih školskih putovanja u Italiju.

Također, svim građanima se preporučuje izbjegavanje putovanja u Kinu, Italiju, Južnu Koreju i Iran.

S tim u vezi, podsjećamo na generalne preporuke za stanovništvo za smanjenje rizika od akutnih respiratornih i drugih infekcija (poput gripe) čija je sezona u toku, a koje se odnose i na smanjenje rizika od novog koronavirusa i kojih se treba pridržavati:

  •  Često prati ruke korištenjem vode i sapuna (najmanje 20 sekundi) ili sredstvima za čišćenje ruku na bazi alkohola. •    Prilikom kašljanja ili kihanja pokriti usta i nos unutarnjom stranom lakta ili jednokratnom maramicom – baciti maramicu odmah nakon korištenja i oprati ruke. •    Izbjegavati dodirivati oči, nos i usta neopranim rukama. •    Izbjegavati blizak kontakt sa osobama koje imaju povišenu temperaturu, kašlju i otežano dišu. •    Potrebno je držati distancu od najmanje jedan metar između vas i drugih ljudi, posebno onih koji kašlju, kišu i imaju povišenu temperaturu. •    Ukoliko imate povišenu temperaturu, kašljete i otežano dišete, potražite medicinsku pomoć, a prethodno telefonskim putem zdravstvenom radniku naglasite istoriju putovanja.

 

0 0