Tuzlanskog Odreda br. 6

HTML

+387 35 307-700 ili 307-701
Slika 92
Slika 91
Novosti

EUROPSKA SEDMICA IMUNIZACIJE - 23.04-30.04.2024.

 

25.04.2024 15:48
Slika
 
U posljednjoj sedmici aprila se obilježava Europska sedmica imunizacije, kako bi se podsjetili na važnost imunizacije u prevenciji zaraznih bolesti.

Imunizacija se smatra najvećim uspjehom moderne medicine i jedna je od najučinkovitijih preventivnih mjera kojom se od zaraznih bolesti štite pojedinci, kao i cijelo društvo, te se na taj način čuva zdravlje i spašavaju životi. Zahvaljujući uvođenju imunizacije, zarazne bolesti koje su ranije uzrokovale česta masovna obolijevanja - epidemije, a nerijetko teške komplikacije i smrt, sada se u modernim društvima jako rijetko susreću.

Potrebno je istaći historijska dostignuća imunizacije, uključujući napredak ka globalnom iskorjenjivanju dječije paralize i regionalnoj eliminaciji malih boginja i rubeole, kao i potencijal da se postigne još više, kao što je kontrola hepatitisa B i eliminacija raka grlića materice. Europska sedmica imunizacije  je također prilika da se zahvalimo svim zdravstvenim radnicima koji su neumorno radili kako bi zaštitili druge tako što su omogućili imunizaciju. Ovaj napor se neće završiti sve dok svi koji ispunjavaju uslove za imunizaciju ne budu u potpunosti zaštićeni.

Kroz vijekove i širom svijeta, ljudi iz svih sredina su pronašli načine da zaštite svoju djecu od bolesti. Vakcine predstavljaju našu ljubav prema sljedećoj generaciji – našu želju da ih zaštitimo od zaraznih bolesti. U protekle dvije decenije imunizirano je više od 1,1 milijarde djece, i spašeno je 4-5 miliona života svake godine. Sada postoje sigurne i efikasne vakcine za više od 25 bolesti.

Zavod za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona će obilježiti Europsku sedmicu imunizacije dana 26.04.2024.godine sa početkom u 12:00 h na Trgu slobode u Tuzli. Pozivamo stanovništvo, a posebno roditelje djece koja podliježu obaveznoj imunizaciji, da dođu i u razgovoru sa zdravstvenim radnicima otklone sve nejasnoće i dobiju odgovore na pitanja o vakcinama.
0 0