Tuzlanskog Odreda br. 6

HTML

+387 35 307-700 ili 307-701
Slika 92
Slika 91
Novosti

MAJMUNSKE BOGINJE

 

09.08.2022 11:24
Slika
 

Majmunske boginje (eng. Monkeypox) su virusna zoonoza (virus koji se prenosi na čovjeka sa životinja). Virus je prvi put otkriven 1958. godine u koloniji majmuna koji su živjeli u laboratorijskim uslovima i na kojima su vršeni eksperimetni. Iako je virus po tome dobio ime, do danas nije otkriven pravi izvor bolesti.

 

Virus je najviše prisutan u centralnim i zapadnim dijelovima Afrike.

 

Prirodni domaćin virusa

 

Primjećeno je da su određene životinjske vrste češće zaražene virusom majmunskih boginja. Tu ubrajamo afričku prugastu vjevericu, obične vjeverice, gambijskog štakora, puhove i druge sitne glodare. Prirodni rezervoar i kruženje virusa u prirodi i danas nije u potpunosti razjašnjeno.

 

Prenošenje virusa

 

Virus je zoonoza (prenosi se sa životinje na čovjeka) i može se prenijeti direktnim kontaktom sa krvlju, tjelesnim tečnostima, kožnim ili mukoznim lezijama zaraženih životinja. Konzumiranje nedovoljno termički obrađenog mesa i drugih životinjskih produkata inficiranih životinja predstavlja veliki rizik za zarazu. Ljudi koji žive u blizini šuma ili mjesta na kojim borave glodari imaju također značajan rizik od zaraze.

 

Prenos sa čovjeka na čovjeka je rezultat bliskog kontakta sa zaraženom osobom ili kontaminiranim predmetima. Najznačajniji prenos je putem kapljica respiratornog sistema. Jedna zaražena osoba na ovaj način može zaraziti 6 do 9 osoba. Zaražena majka može prenijeti virus na fetus preko placente ili u tokom porođaja.

Iako je fizički kontakt dobro poznat riziko faktor još uvijek nije jasno da li se virus može prenijeti striktno seksualnim kontaktom.

 

Znaci i simptomi

 

Period inkubacije (period od infekcije do pojave simptoma) traje 6 do 13 dana, eventualno 5 do 21 dan.

Infekcija ima dva perioda:

  1. Početni stadij (traje do 5 dana) se karakteriše povišenom temperaturom, izraženom glavoboljom, limfadenopatijom (oticanjem limfnih čvorova), bolovima u leđima i opštom slabošću. Oticanje limfnih čvorova je karakteristično za majmunske boginje i po tome se može razlikovati od nekih drugih sličnih oboljenja.
  2. Stadij bolesti se karakteriše pojavom kožnih promjena i to 1 do 3 dana nakon pojave povišene temperature. Kožne promjene (osip) se više javljaju na licu i ekstremitetima, nego na trupu. Osip ima nekoliko stadija kroz koji prolazi.

 

Bolest je obično samolimitirajuća i simptomi traju 2-4 sedmice. Teži slučajevi se mogu javiti kod djece i osoba sa oslabljenim imunim sistemom. Komplikacije bolesti uključuju sekundarne infekcije, bronhopenumonije, sepsu, encefalitis i oštećenje rožnjače oka sa mogućim gubitkom vida. Asimptomatske osobe mogu također širiti bolest.

 

 

Dijagnoza

 

Dijagnoza se može postaviti serološkim testovima, odnosno uzimanjem uzoraka krvi, te PCR testom. Ipak ove metode nisu dovoljno precizne, tako da za konačnu dijagnozu mora biti prisutna i karakteristična klinička slika.

 

Terapija

 

Ne postoji lijek za ovu virusnu infekciju, mada trenutno je nekoliko lijekova u kliničkim studijama. Jedan od njih je TECOVIRIMAT koji je odobren od strane Europske komisije za lijekove (EMA) u 2022 godini,ali nije široko dostupan.

Oboljelima se savjetuje unos dovoljnih količina tečnosti, adekvatna ishrana te lijekovi koji ublažavaju simptome.

 

Vakcinacija

 

Osobe koje su u prošlosti vakcinisane protiv malih boginja imaju 85% manju šansu da se zaraze majmunskim boginjama.

 

Modificirana vakcina je odobrena 2019. godine, koja se daje u dvije doze, za prevenciju majmunskih boginja, ali je teško dostupna javnosti.

 

Prevencija

 

Podizanjem svijesti o riziko faktorima i edukacijom može se smanjiti izloženost virusu. Nadzor i brza identifikacija novih slučajeva je kritična za suzbijanje širenja infekcije. Oboljele osobe je neophodno staviti pod nadzor i sprovesti sve mjere opreza kako bi se spriječilo širenje bolesti.

Osobe koje su u kontaktu sa životinjama trebaju biti posebno oprezne, naročito ako dolaze u kontakt sa mesom ili krvlju životinja. Treba obratiti pažnju da životinjsko meso bude adekvatno pripremljeno prije konzumiranja.

 

Trenutno stanje

 

Od početka 2022. godine prijavljeno je 3413 slučajeva majmunskih boginja u zemalja u kojima bolest nije endemska. Većina potvrđenih slučajeva prijavila su putovanja u zemlje Evrope i Sjeverne Amerike, a ne u Zapadnu ili Centralnu Afriku u kojima je virus majmunskih boginja endemičan. Ovo je prvi put da su mnogi slučajevi i klasteri majmunskih boginja istovremeno prijavljeni u neendemskim i endemskim zemljama u veoma različitim geografskim područjima.

 

Većina prijavljenih slučajeva do sada je uključivala uglavnom, ali ne isključivo, muškarce koji imaju odnos sa drugim muškarcima.

0 0