Tuzlanskog Odreda br. 6

HTML

+387 35 307-700 ili 307-701
Slika 92
Slika 91
Novosti

Mjesec borbe protiv karcinoma grlića maternice – januar 2023. godine

 

23.01.2023 13:29
Slika
 
Januar je mjesec borbe protiv karcinoma grlića maternice što predstavlja idealnu priliku za podizanje svijesti o metodama prevencije istog. Ovogodišnja tema glasi ''Možemo zaustaviti karcinom grlića maternice! Informišite se! Obavite preventivni pregled! Vakcinišite se''.

·         Informišite se! - Saznajte činjenice o karcinomu grlića maternice i humanom papiloma virusu (HPV) koji je njegov najčešći uzročnik. Prenesite svoja saznanja na svoje majke, sestre, prijateljice, kolegice i ostale žene.

·         Obavite preventivni pregled! Preventivni pregled je odlična metoda za uloviti bilo kakve promijene na grliću maternice prije nego li prerastu u karcinom.

·         Vakcinišite se! Vakcina protiv HPV-a smanjuje rizik infekcije ovim virusom i uveliko smanjuje rizik od razvoja karcinoma grlića maternice.

Rak grlića maternice ili cervikalni karcinom nastaje u stanicama koje oblažu donji dio, grlić ili grlić maternice-cervix uteri. Cervix uteri povezuje tijelo maternice (gornji dio gdje raste fetus) s vaginom.  Gotovo svi slučajevi raka grlića materice (99%) povezani su s infekcijom visokorizičnim humanim papiloma virusom (HPV), izuzetno čestim virusom koji se prenosi seksualnim kontaktom. Iako se većina infekcija HPV-om spontano povlači, infekcija visokorizičnim tipom HPV-a može dovesti do abnormalnih promjena u ćelijama koje oblažu grlić maternice, odnosno prekanceroznih lezija koje se, ako ne zacijele ili se ne uklone, mogu razviti u rak.
Uz sveobuhvatan pristup prevenciji, pregledu i liječenju, možemo okončati rak grlića maternice u roku od nekoliko generacija.
 
Može li se spriječiti HPV infekcija i rak grlića maternice?
 
Genitalna HPV infekcija može se spriječiti apstinencijom od bilo kakve spolne aktivnosti ili doživotnom monogamijom. Međutim, čak i ako osoba ima samo jednog spolnog partnera, ta osoba već može biti zaražena a da to ne zna,  jer prisustvo HPV virusa često ne daje simptome. Smanjenje broja seksualnih partnera i učestalosti novih partnera može smanjiti rizik. 
 
Korištenje kondoma  smanjuje, ali ne uklanja rizik od spolnog prenosa HPV-a.
 
Rizik od raka grlića maternice može se smanjiti pravovremenim vakcinisanjem protiv HPV-a i pregledom grlića maternice. Vakcinisanje protiv HPV-a, prije nego što osoba postane spolno aktivna, uveliko smanjuje rizik od infekcije jer vakcine štite od najčešćih tipova HPV-a, koji uzrokuju do 9 od 10 slučajeva raka grlića maternice i 9 od 10 slučajeva genitalnih bradavica. Vakcinisanje neće zaštititi od svih tipova HPV-a, stoga je skrining grlića maternice i dalje važan čak i ako je žena vakcinisana, zbog čega je kombinacija vakcinisanja s redovnim pregledom najučinkovitiji način da se žene zaštite od raka grlića maternice.
Skriningom grlića maternice mogu se otkriti prekancinogeni i rak grlića maternice u ranoj fazi, kada liječenje može biti uspješno. Zemlje s nacionalnim programima skrininga smanjile su učestalost invazivnog (uznapredovalog) raka grlića maternice. Svjetska zdravstvena organizacija preporučila je 2009. godine uvođenje HPV vakcinacije u nacionalne programe imunizacije u zemljama u kojima je cervikalni karcinom javnozdravstveni prioritet.

Budući da vakcine protiv HPV-a ne štite od svih tipova HPV-a koji uzrokuju rak grlića maternice, uvođenje vakcine treba biti dio koordiniranog i sveobuhvatnog pristupa kontroli raka grlića maternice koji uključuje:
  • Primarnu prevenciju  kroz vakcinisanje djevojčica u dobi od 9-14 godina prije izlaganja HPV-u  i  HPV infekciji;
  • Sekundarnu prevenciju kroz skrining i liječenje prekarcinogenih lezija odraslih žena;
  • Tercijarnu i palijativnu njegu za žene oboljele od raka grlića maternice.

Što čini Globalnu strategiju borbe protiv karcinoma grlića maternice?
 
U maju 2018. godine, WHO je objavio globalni poziv na akciju za eliminaciju  raka grlića maternice, a u augustu 2020. usvojena je Globalna strategija za njegovu eliminaciju.

Da bi se eliminirao rak grlića maternice, sve zemlje moraju postići i održavati stopu incidencije ispod četiri na 100 000 žena. Postizanje tog cilja počiva na tri ključna stuba i njihovim odgovarajućim ciljevima:

Vakcinisanje: 90% djevojčica potpuno vakcinisano vakcinom protiv HPV-a do dobi od 15 godina; Skrining: 70% žena podvrgnuto je skriningu koristeći test visoke učinkovitosti do dobi od 35 godina, te ponovno do dobi od 45 godina;

Liječenje: 90% žena s dijagnozom raka grlića maternice  obuhvaćeno pravovremenim liječenjem.

Svaka zemlja bi do 2030. godine trebala ispuniti ciljeve 90-70-90, kako bi krenula putem eliminacije raka grlića maternice u sljedećem stoljeću.
Slika 141
0 0