Tuzlanskog Odreda br. 6

HTML

+387 35 307-700 ili 307-701
Slika 92
Slika 91
Novosti

Na području Tuzlanskog kantona započete aktivnosti oko realizacije pilot Programa imunizacije protiv HPV infekcije

 

10.03.2023 11:33
Slika
 

Zavod za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine  je u 2022. godini nabavio određenu količinu vakcina protiv HPV-a, na osnovu postojećih sredstava za nabavku vakcina iz Programa obveznih imunizacija, radi provođenja pilot Programa imunizacije protiv HPV infekcije u 2022./2023. godini.

Programom je omogućena besplatna vakcinacija protiv HPV-a u tri kantona Federacije Bosne i Hercegovine, Tuzlanskom (Gračanica), Zeničko-dobojskom (Zenica) i Hercegovačko-neretvanskom kantonu (Mostar). Za potrebe Pilot programa nabavljeno je 1000 doza HPV vakcina za vakcinaciju 500 djevojčica u tri navedena kantona (grada).

Na području Tuzlanskog kantona odabran je grad Gračanica u kojem će se provesti Program imunizacije protiv HPV-a. S obzirom da je broj doza ograničen, vakcinacija će Programom imunizacije protiv HPV-a biti dostupna djevojčicama osmih razreda pet osnovnih škola na području grada Gračanica i to osnovne škole „Hasan Kikić“, „Centar“, „Druga osnovna“, „Lukavica“ i „Donja Orahovica“. U skladu sa količinom dostupnih vakcina, dobne i spolne grupe se mogu proširiti. U toku su aktivnosti na realizaciji navedenog projekta, koje provode Zavod za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona u saradnji sa Domom zdravlja Gračanica, a čiji se završetak očekuje do kraja marta 2023.godine.

Vakcinacija protiv HPV-a djevojčica je preporučljiva radi smanjenja rizika od infekcije HPV-om i razvoja karcinoma. Primjenjivat će se registrovana četverovalentna vakcina koja pruža zaštitu od bolesti uzrokovanih HPV-om tipa 6, 11, 16 i 18.Vakcinacija ne uklanja rizik, već ga smanjuje, tako da preporuke o preventivnim ginekološkim pregledima jednako vrijede za vakcinisane i nevakcinisane djevojke i žene.

Vakcinacija djevojčica u osmom razredu, odnosno u dobi od 13-14 godina, obavljat će se davanjem dvije doze vakcine protiv HPV-a u pojedinačnoj dozi od 0,5 ml intramuskularno u deltoidni mišić, s razmakom od najmanje 6 mjeseci između prve i druge doze.
0 0