Tuzlanskog Odreda br. 6

HTML

+387 35 307-700 ili 307-701
Slika 92
Slika 91
Novosti

Oktobar – Mjesec borbe protiv karcinoma dojke

 

12.10.2022 12:20
Slika
 
U globalnom nastojanju da se podigne svijest o raku dojke, oktobar je proglašen za ružičasti mjesec. Ružičasti mjesec je mjesec u kojem se ulažu snage u edukaciji stanovništva o prevenciiji, ranoj detekciji i povezanim znakovima i simptomima karcinoma dojke. Karcinom dojke jedno je od vodećih malignih oboljenja žena širom svijeta. Trenutno ne postoji poznat lijek za karcinom dojke, a njegova rana dijagnoza je ključna za preživljavanje. Pristup zdravstvenim uslugama i njezi u borbi protiv karcinoma dojke povećava emocionalnu i finansijsku dobrobit.

Karcinom dojke se može pojaviti u svakoj životnoj dobi. Najčešći je oko i nakon menopauze. Rizik za razvoj karcinoma dojke je češći kod osoba kod kojih postoji pozitivna porodična anamneza (rak u porodici), zatim kod žena sa ranom menarhom (prva menstruacija) i kasnom menopauzom, kod žena koje nisu rađale, kod žena koje su prvo dijete rodile nakon tridesete godine života. Karcinom u suprotnoj dojci i karcinom endometrija povećava rizik za nastanak karcinoma dojke. Palpacija (pipanje), mamografija, ultrazvučni pregled i biopsija su dijagnostiče procedure koje mogu dati odgovor na pitanje, da li postoji maligna bolest dojke.

SAMOPREGLED DOJKE

Samopregled dojki ili redovno samostalno ispitivanje dojki može biti važan način za rano otkrivanje karcinoma dojke, a tada je veća vjerovatnoća da će biti uspješno izliječen. Samopregled dojki je zgodan, besplatan alat koji možete koristiti na mjesečnoj bazi i u bilo kojoj dobi kao dio vaše ukupne strategije ranog otkrivanja karcinoma dojke.

 
Samopregled započnite gledanjem u svoje dojke u ogledalu sa ispravljenim ramenima i rukama na bokovima.

Ono što biste trebali primijetiti je:
  • Dojke su uobičajene veličine, oblika i boje
  • Dojke su ujednačenog oblika bez vidljivih izobličenja ili otoka

Ako primijetite bilo koju od sljedećih promjena, obratite pažnju svom ljekaru na to:
  • Udubljenje, nabor ili ispupčenje kože
  • Bradavica koja je promijenila položaj ili preokrenuta bradavica (uvučena prema unutra umjesto da viri)
  • Crvenilo, bol, osip ili otok
  • Curenje tečnosti iz jedne ili obje bradavice (ovo može biti vodenasta, mliječna, žuta tečnost ili krv).

Podiginite ruke i pregledajte dojke

Postupak je slijedeći: podignite desnu ruku kao da želite nešto dohvatiti. Posmatrajte da li se dojka ponaša kao prije kada podižete ruku (pozicija, pomicanje dojke, zatezanje kože). Identičnu kontrolu obavite podižući lijevu ruku. Naredni korak: podići obje ruke i spustiti ih iza potiljka kao kada radite vježbe za trbušne mišiće. Lagano se pomjerajte na lijevu odnosno desnu stranu i posmatrajte postoje li bilo kakve promjene na dojkama, pazušnim jamama ili u području iznad ili ispod ključne kosti. Ruke osloniti na bokove i blago se nagnite prema naprijed. Osjetićete kako se prsni mišići lagano napinju. Posmatrajte da li se koža nabire, da li je glatka ili poput kore narače, ima li promjena u boji kože?

Palpacija (pipanje) dojki

Za pravilan pregled dojki potrebno je da ispužite dlan pa unutrašnjom stranom kažiprsta, srednjeg prsta i prstenjaka prelazite preko dojke. Pomenuti prsti trebaju biti međusobno zbijeni da se ne bi između njih „provukla“ eventualna kvržica. Kružnim pokretima u smijeru kazaljeka na satu palapirati (opipavati) dojku. Početi od vanjskog dijela prema bradavici. Nastaviti opisanim pokretima dok ne pregledate cijelu dojku. Važno je maksimalno poboljšati kontak između prstiju i kože dojke. Zbog toga se dojka nikada ne pipa na „suho“. Ako se tuširate prije palpacije namažite dojku gelom za tuširanje. Ako niste u kupaonici, prije pregleda namažite dojku sa uljem ili mlijekom za tijelo. Važno je da pregledate obje dojke i njihovu okolinu kao i područje pazušnih jama. Na svakom dijelu dojke napravite tri kružna pokreta različitog intenziteta: slab, umjeren i nešto jači pritisak. Pregled dojke obavite u ležećem i stojećem položaju.

Nemojte paničariti ako mislite da osjećate kvržicu u dojkama. Većina žena stalno ima neke kvržice u dojkama, a većina ih se ispostavi da su benigne (nisu rak). Mogući su brojni uzroci nekanceroznih kvržica na dojkama, uključujući normalne hormonske promjene, dobroćudno stanje dojke ili ozljedu.

Ne oklijevajte da pozovete svog liječnika ako primijetite kvržicu ili drugu promjenu na dojci koja je nova i zabrinjavajuća!
Slika 138
0 0