Tuzlanskog Odreda br. 6

HTML

+387 35 307-700 ili 307-701
Slika 92
Slika 91
Novosti

Realizacija aktivnosti povodom obilježavanja Svjetskog dana dijabetesa 2022.

 

17.11.2022 10:28
Slika
 

Svjetski dan borbe protiv dijabetesa se obilježava 14. novembra svake godine u više od 170 država svijeta. Od 1991. godine, kontinuiranim obilježavanjem Svjetskog dana borbe protiv dijabetesa, pokušava se ukazati problem porasta broja oboljelih i prijetnju nekontrolisanog širenja bolesti.

Prema podacima Internacionalne dijabetes federacije (IDF) broj odraslih koji žive s dijabetesom je preko tri puta povećan posljednjih dvadeset godina i očekuje se porast broja oboljelih preko pola milijarde do kraja decenije. Tema obilježavanja Svjetskog dana šećerne bolesti 2021.-2023. godine je Dostupnost zdravstvene zaštite, a fokus ovogodišnjeg obilježavanje je na dostupnosti edukacije o šećernoj bolesti sa sloganom Edukacijom za bolje sutra.

Povodom obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv dijabetesa Zavod za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona je sproveo niz aktivnosti s ciljem podizanja svijesti stanovništva o ovoj bolesti. Prevenciju, edukaciju stanovništva i promociju zdravih navika života smo sproveli kroz predavanje održano uposlenicima JU OŠ „Kiseljak“.

Obilježavanje današnjeg dana je, pored prezentacije, upotpunjeno anketiranjem koje se odnosi na procjenu rizika obolijevanja od dijabetesa, mjerenjem šećera u krvi, mjerenjem krvnog pritiska, te diskusijom i savjetima o prevenciji i zdravim navikama života. U želji da ovim aktivnostima podignemo svijest kod uposlenika škole, skrenuli smo pažnju na značaj šećerne bolesti, a u isto vrijeme naglasili i njihovu ulogu u edukaciji zdravih navika života kod učenika.

Posjetom JU OŠ „Kiseljak“ željeli smo da obilježimo današnji dan i pružimo podršku osobama oboljelim od dijabetesa, a ujedno osvijestimo građane da redovno obavljaju kontrole kod ljekara jer jedino na taj način možemo na vrijeme otkriti, liječiti i spriječiti komplikacije ove bolesti. Dijabetes je globalni problem, zbog toga zajedničkim naporima u podizanju svijesti i edukaciji ljudi možemo dovesti do promjena.  

 

Edukacijom za bolje sutra!

0 0