Tuzlanskog Odreda br. 6

HTML

+387 35 307-700 ili 307-701
Slika 92
Slika 91
Novosti

SVJESTKI DAN AIDS-a

 

01.12.2022 13:34
Slika
 
ŠTA JE TO HIV INFEKCIJA? 

HIV je virus humane imunodeficijencije koji uzrokuje AIDS. HIV spada u porodicu Retrovirusa, a ulaskom u ljudski organizam virus napada specifičnu vrstu bijelih krvnih stanica, T-limfocite koji na sebi imaju CD4 receptore, te se u njima množi, uništava ih i tako postepeno dovodi do slabljenja imuniteta.

AIDS ( sindrom stečene imunodeficijencije)  je krajnji i najteži stadij HIV infekcije uzrokovan teškim oštećenjem imunološkog sistema.

Jedini način da osoba sazna je li zaražena HIV-om je testiranje. Veliki broj zaraženih osoba godinama nema nikakve simptome. Znakovi koji mogu sugerirati da se radi o HIV infekciji su nagli gubitak težine, suhi kašalj, groznica koja se ponavlja, jako noćno znojenje, neobjašnjivi umor, otečene limfne žlijezde na vratu, ispod pazuha ili u preponama, proljev koji traje više od sedam dana, neobične rane u ustima ili grlu, upala pluća, gubitak pamćenja, depresija...

Sve osobe koje prakticiraju ili su prakticirale rizična ponašanja obavezno bi se trebale testirati na HIV!

U razdoblju od 1992. godine do kraja 2021. godine u Federaciji BiH registrirane su 272 osobe kod kojih je dijagnosticirana HIV infekcija. Među njima je 115 osoba oboljelih od AIDS-a. U istom razdoblju, 53 oboljelih osoba je umrlo. Među zaraženim osobama 88,2% je muškog spola. Najveći broj HIV slučajeva registrira se u dobnoj skupini od 20-29 godina. ( podaci Zavoda za javno zdravstvo FBiH).

Šta je to „period prozora“ ili „window period“ ?

To je vrijeme potrebno da neko ko je zaražen HIV-om počne proizvoditi antitjela na HIV virus. Tokom tog vremena kod osobe se ne mogu testovima dokazati antitjela, iako ona mogu biti prisutna. Kod većine zaraženih osoba antitjela se mogu dokazati nakon mjesec dana, a sasvim sigurno se pojave unutar tri mjeseca od infekcije.

Koji su načini zaraze HIV-om?

1.      Nezaštićen spolni odnos ( oralni, vaginalni i analni) sa zaraženom osobom

2.      Direktan unos zaražene krvi u tijelo nezaražene osobe

3.      Vertikalni prenos sa zaražene majke na dijete tokom trudnoće, poroda i dojenja

 
HIV se ne može prenijeti:

1.      Uobičajenim međuljudskim kontaktima, rukovanjem, grljenjem

2.      U kontaktu sa predmetima kao što su javne telefonske govornice, novac, rukohvati u autobusu ili tramvaju, posude za jelo

3.      Frizerskim i kozmetičkim tretmanima

4.      Preko domaćih ili divljih životinja i uboda od strane insekata

Kome se preporučuje testiranje na HIV?

1.      Ako ste imali veći broj spolnih partnera, spolni odnos sa prostitutkama ili partnerom kojeg niste dobro poznavali, a sve bez korištenja prezervativa

2.      Ako ste imali sponi odnos bez prezervativa sa osobom čiji HIV status ne znate

3.      Ako ste intravenski, intramuskularno ili potkožno primijenili ili se uboli na već korištene igle i šprice

4.      Ako ste imali neku spolno prenosivu bolest ( HPV, sifilis, gonoreja...)

Liječenje HIV/AIDS-a?

Uz današnju antiretrovirusnu terapiju smatra se da bi bolesnici trebali živjeti gotovo normalno dug život. Preduslov je da se što ranije otkrije da su HIV pozitivni. Zato je važno da se osobe sa rizičnim ponašanjem testiraju na HIV.

U sklopu Zavoda za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona postoji Savjetovalište za HIV. U njemu možete dobiti potrebne informacije, savjetovanje i edukacije o očuvanju spolnog i reproduktivnog zdravlja, odgovornom spolnom ponašanju, te uslugu testiranja na HIV. Sve usluge su za korisnike anonimne, povjerljive, besplatne ( nije potrebna uputnica), te za njih nije potrebna prethodna najava. U Savjetovalište mogu doći svi zainteresovani punoljetni građani, a maloljetni uz pratnju roditelja.
Slika 140
0 0