Tuzlanskog Odreda br. 6

HTML

+387 35 307-700 ili 307-701
Slika 92
Slika 91
Novosti

SVJETSKI DAN HIV-a 2020

 

30.11.2020 08:22
Slika
 
Prvi decembra, obilježava se Svjetski dan borbe protiv AIDS-a. Ova nekada neizlječiva i smrtonosna bolest, danas uz pomoć antiretrovirusne terapije, postala je kao i sve druge hronične bolesti s kojom se živi i s kojom oboljeli mogu kvalitetno proživjeti normalan životni vijek.

Ovogodišnji Svjetski dan borbe protiv AIDS-a  poziva zemlje da pojačaju svoje napore na postizanju zdravijeg društva, što se odnosi i na  globalnu solidarnost i zajedničku odgovornost.

Globalna solidarnost i zajednička odgovornost zahtijevaju da na novi način sagledamo globalne zdravstvene odgovore, uključujući odgovor na AIDS. Potrebno je da se svijet okupi kako bi osigurao da se zdravstvo u potpunosti finansira. Ulaganja u odgovor na AIDS u posljednjih nekoliko desetljeća pomogla su jačanju zdravstvenih sistema i podržala odgovor na COVID-19. Ali treba učiniti više za daljnje jačanje zdravstvenih sistema i zaštitu zdravstvenih radnika. Pristup je osiguran. Lijekovi, cjepiva i dijagnostika koji spašavaju život moraju se smatrati javnim dobrom. Mora postojati globalna solidarnost i zajednička odgovornost kako bi se osiguralo da nijedan pojedinac, zajednica ili država ne zaostane u pristupu zdravstvenim potrebama koje spašavaju život.

Osnovna poruka mladima kao i cijeloj populaciji je preporuka korištenja zaštite (prezervativa, kondoma) prilikom svakog seksualnog odnosa  jer „HIV SE NE DOBIJA HIV SE UZIMA“.

0 0