Tuzlanskog Odreda br. 6

HTML

+387 35 307-700 ili 307-701
Slika 92
Slika 91
Novosti

SVJETSKI DAN SRCA 2020

 

29.09.2020 11:39
Slika
 

„Pobijedi srcem bolesti srca“

Kardiovaskulare bolesti uzimaju 17,9 miliona života svake godine a čine 31% svih smrtnih slučajeva u svijetu. Obilježavanje Svjetskog dana srca inicirala je Svjetska kardiološka federacija, a cilj tog dana je informisati ljude širom svijeta da su kardiovaskularne bolesti, uključujući srčane bolesti i moždani udar, vodeći uzrok smrti u svijetu.

Svrha obilježavanja ovog dana je educiranje javnosti o mogućnostima preveniranja kardiovaskularnih bolesti. Kardiovaskularne bolesti, zajedno sa drugim hroničnim nezaraznim bolestima, predstavljaju veliki teret zdravstvenom sistemu i ekonomniji zemlje jer su u velikom obimu uzrok nesposobnosti za rad i uzrok su prijevremenih smrti.

Faktori rizika ovih bolesti – koje se maifestuju primarno kao srčani udar i moždani udar - su konzumiranje duhana, nezdrave dijete, prekomjerna tjelesna težina, fizička neaktivnost kao i konzumiranje alkohola. Cilj je istaći da se na ove faktore može djelovati i potrebno je da svaki pojedinac preuzme brigu o svom zdravlju i usvoji zdravi stil života čime se može spriječiti 80% prijevremenih smrti uzrokovane moždanim i srčanim udarom.

Živimo u nepredvidivom vremenu. Ne zna se u kojem pravcu će ići pandemija u budućnosti, ali smo postali svjesniji važnosti brige o zdravlju rca. U vrijeme pandemije COVID-19, osobe oboljele od kardiovaskularnih bolesti suočene su s dvostrukim rizikom. Osim što imaju veći rizik od razvoja težeg oblika bolesti COVID-19, zbog straha od zaraze ne koriste redovito medicinsku pomoć, te tako dodatno ugrožavaju svoje zdravstveno stanje.

Na Svjetski dan srca želimo vas potaknuti da:

  • KORISTITE SRCE ZA DONOŠENJE BOLJIH ODLUKA

Pazite na zdravlje svog srca održavajući zdrave prehrambene navike, izbjegavajući duhanske proizvode i redovito se baveći fizičkom aktivnosšću. Slijedite savjete i prepouke struke o prevenciji bolesti COVID-19.

  • KORISTITE SRCE ZA SEBE, SVOJE BLIŽNJE I DRUŠTVO U CJELINI

Zbog bolesti COVID-19 postali smo svjesniji koliko trebamo brinuti jedni o drugima. Donosimo bolje odluke na svim nivoima, od pojedinaca, porodica, zajednica do čitavog društva.

  • SLUŠATE RITAM VLASTITOG SRCA
Redovito odlazite na kontrole. Ne izbjegavajte tražiti pomoć ako vam je potrebna.
0 0