Tuzlanskog Odreda br. 6

HTML

+387 35 307-700 ili 307-701
Slika 92
Slika 91

Naslov

Povodom obilježavanja 07. aprila, Svjetskog dana zdravlja, pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva Tuzlanskog kantona, i u saradnji sa partnerima, Zavod za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona je, u skladu sa ovogodišnjim sloganom Svjetske zdravstvene organizacije „Antimikrobna otpornost. Bez djelovanja danas, nema lijeka sutra“, proveo niz aktivnosti u cilju fokusiranja pažnje javnosti i relevantnih institucija na problem antimikrobne rezistencije i njenog globalnog širenja koje prijeti da postojeće efikasne lijekove učine nedjelotvornim.


Partneri u aktivnostima obilježavanja su bili Univerzitetski klinički centar Tuzla, JZU Dom zdravlja „Dr Mustafa Šehović“ Tuzla, Općina Tuzla, Privatna apoteka „Galenplant“ Tuzla, Ginekološka ordinacija „Omeragić“, Udruženje studenata medicine BoHeMSA,  Udruženje građana „Novi horizonti“, Veterinarska stanica Tuzla i Zavod zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona.

Slika
Program obilježavanja, je osmišljen kao interaktivna edukativna radionica koja je održana u prostorijama Mjesne zajednice Brčanska Malta na dan obilježavanja, 07. aprila, sa početkom u 10:00 sati. U radionicu su bili uključeni zdravstveni stručnjaci javnih i privatnih zdravstvenih institucija i građani pomenute Mjesne zajednice. 
Program je otvoren uvodnim predavanjem mr.sc. Nermine Mehinović u kojem je Direktorica Zavoda predstavila učesnike i program radionice, te dala osvrt na temu ovogodišnjeg Svjetskog dana zdravlja i kratak pregled istraživanja provedenog od strane Zavoda, o općem znanju i praksi stanovništva kada je u pitanju upotreba i zloupotreba antibiotika. Nakon toga je prof. dr. Sead Ahmetagić, direktor Klinike za zarazne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, održao kratko predavanje o antimikrobnoj rezistenciji i upozorio na opasnosti neracionalne upotrebe antibiotika.
Slika

Ostali partneri, uključujući doc. dr. med. sc. Feđa Omeragić, dr. Samira Srabović i prof. dr. Sead Ahmetagić su u direktnom kontaktu sa građanima pružali zdravstvene savjete i preporuke.

Mr. ph.  Jasminka Imamović je izvršila mjerenje nivoa šećera u krvi kod 63 građana, dok su studenti medicine Dino Gazić i Sarija Turkušić izmjerili arterijski pritisak kod 67 građana. 
Odziv građana je bio jako dobar i svi su veoma pozitivno prihvatili ovakav način pristupa edukaciji.

 

PRESS KONFERENCIJA

Slika
Nakon interaktivne edukativne radionice, u prostorijama Zavoda za javno zdravstvo Tuzlanskog  kantona je u 12:00 sati održana konferencija za novinare, u kojoj su riječ imali direktorica Zavoda za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona, mr. sc. Nermina Mehinović, direktor Klinike za zarazne bolesti Univerzitetsko kliničkog centra Tuzla, prof. dr. Sead Ahmetagić, predjednik Veterinarske komore FBiH, prof. dr. Jasmin Ferizbegović i pomoćnik Ministrice zdravstva Tuzlasnkog kantona, dr. Nedžad Djedović. Novinari su upoznati s aktivnostima obilježavanja i problemom antimikrobne rezistencije a prezentirani su i rezultati istraživanja o upotrebi antibiotika u populaciji Tuzlanskog kantona koji bi trebali da posluže kao osnov za planiranje preventivnih akcija u narednom periodu.
0 0