Tuzlanskog Odreda br. 6

HTML

+387 35 307-700 ili 307-701
Slika 92
Slika 91

ISTORIJAT ZAVODA

Organizovanje stalne bakteriološke epidemiološke stanice 1923. godine može se smatrati početkom institucionalnog organizovanja današnjeg Zavoda za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona.

Ustanovljen je 1923. godine kao okružna bakteriološko-epidemiološka stanica. U njegovom oblikovanju i smještanju na današnju lokaciju na tzv. „Kapiji“, u ulici Seadbega Kulovića broj 6. u Tuzli velike zasluge imaju dva doktora epidemiologa iz Beča dr. Jozef Katz i dr. Rudolf Fišer. Povod njihovog dolaska u Tuzlu bila je velika epidemija kolere kada je na području okruga Tuzla oboljelo 712, a umrlo 367 ljudi.

Odlukom Ministarstva zdravlja Bosne i Hercegovine 1945. godine, Okružna bakteriološko-epidemiološka stanica je preustrojena i preimenovana u Sresku epidemiološku stanicu (SES) koja je u svom sastavu imala protiv-epidemiološku službu i mikrobiološki laboratorij. U zgradi  sreske epidemiološke stanice Tuzla u tom periodu bio smješten i antitrahomski i kožno-venerični dispanzer. U periodu od 1952-1954 godine razvija se mikrobiološka laboratorija, adaptira se prostor za uzgoj zamoraca, a po prvi put se uvodi i mikrobiloški ogled za nastavljanje dijagnosticiranja tuberkuloze i otpočinje se sa proizvodnjom hranjivih podloga, izolacijom i identifikacijom mikroorganizama.

Sreska epidemiološka stanica u Tuzli je nakon nekoliko međuoblika, (Higijensko-epidemiološka služba, Higijenski zavod Tuzla, kasnije  Zavod za zdravstvenu zaštitu Tuzla i danas Zavod za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona), nasljeđujući i uključujući u svom sastavu kontinuiranu tradiciju imala nekoliko ranijih ustanova.
0 0